Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

2009 nådde nätet in i sängkammaren

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-18

Pekmobiler och Ipred-lagen några av årets stora it-händelser

2009 var året då vi på allvar började skyffla data trådlöst – från sängen, bussen och krogen.

Det var också året då staten skulle stoppa fildelarpiraterna. Men hur gick det med det egentligen?

Foto: Jupiter

Kanske var det till stora delar ett storstadsfenomen, kanske en fråga om status, men 2009 skulle man vara uppkopplad. Under året kom det mängder med nya smarta telefoner, små bärbara datorer och andra prylar som i grund och botten är ganska meningslösa om de inte är uppkopplade mot internet med Facebook, Twitter och allt annat.

Nya snabbare nät

För mobiloperatörerna kommer det här inte som en nyhet och under året presenterade samtliga aktörer planer på att bygga nya snabbare nät för mobilt bredband, eller hotta upp de befintliga.

Telia Sonera smygstartade sitt nya LTE-nät (Long Term Evolution), även kallat 4 G-nät, i slutet av 2009. Det har byggts i Stockholm och Oslo. I slutet av 2010 väntas också Telenor och Tele 2 öppna sitt gemensamma nät där hastigheterna ska ligga mellan 80 och 150 Mbit/sekund, 10–20 gånger snabbare än i dag. Operatören Tre håller däremot fast vid turbo-3 G och höjer hastigheterna genom utvecklade former av HSPA-tekniken.

Upp med brallorna

2009 var också året då en del mobiltillverkare försökte få upp de brallor som drogs ner när Apple introducerade Iphone. Alla stora tillverkare har nu hoppat på smartphonetåget, även om sådana som Sony Ericsson väntade till sista vagnen. Det svensk-japanska bolaget presenterade några intressanta nyheter under hösten men framför allt Xperia X 10. När den landar i butikerna om ett par månader blir den deras telefon med Googles operativsystem Android. Det står nu också klart att kriget om datormobilerna mer handlar om operativsystemet och tillgången till programvaror än om själva telefonen.

Ipred

Apropå operativsystem gjorde Microsoft en lyckad lansering under 2009, den av Windows 7. Det nya operativsystemet välkomnades både av konsumenter och branschpressen som inte varit nådig mot föregångaren Vista.

I Sverige handlade det väldigt mycket om illegal fildelning även under 2009. Efter en utdragen debatt röstade riksdagen igenom Ipredlagen den 25 februari, en lag som ska göra det lättare att spåra fildelarpirater. Någon större hjälp av den nya lagen har dock film-, musik- och bokbranschen än så länge inte haft. Domstolarna har ställt hårda krav på bevisningen för att namnen bakom misstänkta ip-nummer ska lämnas ut och ingen operatör har än så länge tvingats lämna ut användaruppgifter med stöd av Ipred.

Den illegala fildelningen gick ner kraftigt när lagen trädde i kraft, men enligt uppgifter i slutet av året är den tillbaka på gamla nivåer igen.

TT