Halvsanning om rut-avdraget

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-23

Jämställdhetsministern skarvar på siffrorna enligt Aftonbladets lögndetektor

Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (FP) hävdar att rut-avdraget inte bara nyttjas av de med höga inkomster, utan av människor i alla inkomstgrupper.

Halvsant.

Ju längre ner på inkomstskalan man kommer desto ovanligare är rut-avdraget.

Vad lögndetektorn granskar: Avdraget för hushållsnära tjänster, det så kallade rut-avdraget, har blivit en het valfråga. De rödgröna har avfärdat rut som något som enbart rör de med höga inkomster. Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni hävdar i en debattartikel på Newsmill att så inte är fallet.

”Fakta visar på annat, rut nyttjas av människor från olika inkomstgrupper, med lägre- såväl som högre inkomster, skriver Sabuni.

Sanningen är: Människor i nästan alla inkomstgrupper har nyttjat rut-avdraget. Men statistik från SCB visar att det är de mest välbetalda som i störst utsträckning använder rut.

I gruppen som tjänar över en miljon kronor om året använder drygt 14 procent rut-avdraget.

I gruppen som tjänar 800 000 till en miljon kronor använder 10 procent avdraget.

Och ju längre ner man kommer i inkomstskalan desto mindre vanligt blir det med rut.

I inkomstgruppen som tjänar 280 000 kronor har en procent nyttjat de hushållsnära tjänsterna.

Bland låginkomsttagare är det bara drygt en halv procent som provat på rut-avdraget.

Höginkomsttagarna utgör dock en procentuellt lägre del av befolkningen, vilket innebär att de får en högre representation i förhållande till andra grupper. Men statistiken från SCB visar att de 10 procent som tjänar mest står för 41 procent av de begärda rut-avdragen.

Statistik från Skatteverket visar också att det är i de lite mer välbeställda kommunerna skatteavdraget i högst utsträckning används. I Danderyd, Lidingö, Höganäs, Lomma, Täby, Sollentuna, Vellinge, Nacka och Vaxholm är rut vanligast.

Slutsats: Nyamko Sabuni har rätt i att rut-avdraget används av människor med lägre- såväl som högre inkomster. Men statistik från SCB visar att det är de med högst inkomster som flitigast använder sig av avdraget. Bland de med lägst inkomster har bara några få procent använt sig av rut. Jämställdhetsministerns utspel är därför bara halvsant, enligt Aftonbladets lögndetektor.

Följ ämnen i artikeln