Alliansen: Vi vill ha lärlingar
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-25
Vill satsa fyra miljarder 2011-2014
Alliansen tänker satsa stort på lärlingar om de vinner valet.
I dag presenterade de hur de ska förstärka utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken under nästa mandatperiod.
– Vart jag än kommer i Sverige beskriver arbetsgivare hur svårt det är att hitta yngre personer att anställa, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
Ett sätt att råda på bot på det är enligt alliansen att satsa på lärlingsplatser.
En särskild lärlingsanställning för gymnasielever ska införas.
Förslaget mötte blandade reaktioner på fabriken Göteborgs kex där alliansen valde att presentera idéerna.
Sophia Persson, 23, som jobbat på företaget i tre år gjorde tummen upp.
– Det är bättre att komma ut i arbetslivet än att gå arbetslös. Det viktigaste är att få ett jobb, sen kan man ju bli fast anställd.
Provanställd i 18 månader
Alliansen vill också införa en ny anställningsform, en provanställning för unga lärlingar under 23 år. De ska kunna anställas på prov i upp till 18 månader och deras villkor och lön ska bestämmas i kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare.
Förslaget om att förlänga provanställningar för unga upp till 23 år riktar sig till de som har hoppat av gymnasiet eller slutfört en utbildning de inte är nöjda med.
Robert Jensen, 21, som i dag arbetar för ett bemanningsföretag, är skeptisk.
– Det är sämre att ha en längre provanställning. Alla vill ju ha ett fast jobb så fort som möjligt men det är inte så många som lyckas med det i dag.
Otrygg anställningsform
Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar alliansen förslag.
– Vi står inför ett stort generationsskifte på arbetsmarknaden. Vart jag än kommer i Sverige beskriver arbetsgivare hur svårt det är att hitta yngre personer att anställa. Det står i skarp kontrast till alla de unga som söker mängder av jobba utan att få något. Då måste vi rätta till bristerna i utbildningssystemet och sänka trösklarna in i arbetslivet med lärlingslösningar. Det har vi sett fungera i andra länder.
Det blir en otryggare anställningsform för lärlingarna. Varför är det viktigt?
– Många av de som i dag hoppar av gymnasiet är arbetslösa, lever på socialbidrag eller tvingas gå in på AMS-åtgärder. Då är lärlingsprovanställningar ett mycket bättre alternativ.
Vad kommer hända med deras löner?
– Det är inte upp till oss utan det är arbetsmarknadens parter som ska reglera detta.
Kostar miljarder
Alliansen vill införa högre studiebidrag för ungdomar med oavslutad grundskole- eller gymnasieutbildning. Man vill också ha en förlängd folkhögskolesatsning och fler insatser för ungdomar inom ramen för jobbgarantin.
Alliansen föreslår att ungdomar snabbare ska kunna få en plats i jobbgarantin. De ska inte behöva vänta i tre månader på en sådan plats.
Därtill föreslås utbyggd arbetspraktik, coachning och förstärkt särskilt anställningsstöd och utökade resurser till Arbetsförmedlingen.
Totalt uppgår satsningen till drygt 4 miljarder kronor under åren 2011-2014.
Till detta kommer den särskilda satsning för en bättre skola och utbildning för unga som Alliansen presenterade i Almedalen i juli, detta i form av 6 miljarder kronor till skolan, gymnasieskolan och yrkesvux.