...men kampen mot ungas arbetslöshet ger inget allianslyft
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-25
Ungdomsarbetslösheten är skyhög.
Men regeringens viktigaste åtgärd sågas av den egna myndigheten.
– Den är dyr och ingen vet hur många jobb den skapar, säger Anders Forslund vid institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.
I förra veckan utropade Mona Sahlin (S) ungdomsarbetslösheten till valets viktigaste fråga.
I går drog Fredrik Reinfeldt (M) ut på bussturné för att träffa unga utan jobb.
De unga väljarna är rekordmånga i år, därför viktiga för partierna. Dessutom saknar många av dem arbete. Nu tävlar politikerna om att hitta bästa lösningen på problemet. Frågan är hur väl de lyckas.
Aftonbladet lät Anders Forslund, tillförordnad generaldirektör för IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, betygsätta genomförda och föreslagna åtgärder. Ett av regeringens trumfkort, den halverade kostnaden för att anställa unga under 26, får inte godkänt.
– Det är en dyr insats och ingen vet hur många jobb det skapar, säger Anders Forslund.
Fredrik Reinfeldt är medveten om forskarkritiken, men försvarar ändå den halverade arbetsgivaravgiften.
– Vi använder den för att den var bättre än andra möjliga åtgärder som sänker tröskeln för den som är yngre. Och om man nu tar bort det här så skulle det innebära en kostnadsökning på Sveriges företagare på tio miljarder. Vi tror på marginalen att för en del arbetsgivare, som har många yngre anställda, så betyder det rätt mycket, säger Reinfeldt.
Men vet du hur många jobb skatterabatten har skapat?
– Vi håller på och tittar på det. Man måste alltid väga det mot alternativet. Vi har haft svårt att hitta något som är mer kostnadseffektivt. Min poäng är att det nog kommer visa sig att det här har skapat en del jobb.
De rödgröna får också kritik, främst för att de överdriver problemets storlek. Av de 28 procent mellan 15 och 24 år som saknar jobb är ungefär hälften heltidsstuderande. De finns med eftersom de vid sidan av studierna också söker arbete.
– Jag har svårt att betrakta det som en grupp med stora sociala problem, säger Forslund.
I stället borde politikerna satsa på den mindre grupp unga som står allra längst från arbetsmarknaden.
– Det handlar om personer som ofta saknar en fullständig gymnasieutbildning, säger Anders Forslund.
Enligt honom är det här en grupp som behöver tidiga insatser. Han välkomnar därför de rödgrönas förslag om att sätta in åtgärder från dag ett.
– För den mindre gruppen som står långt från arbetsmarknaden är det en klok insats, säger Anders Forslund.