Går till angrepp mot SVT-chefer

Publicerad 2014-07-04

"Det kladdiga fjäskandet sker helt öppet"

SVT-medarbetaren Terje Carlsson, ordförande i Föreningen grävande journalister, går till hård attack mot sina chefer och vd Eva Hamilton.

Enligt honom handlar Almedalen om ett "kladdigt fjäskande".

– Våra chefer väljer att åka hit och mingla med samma makthavare som vi har i uppdrag att granska.

Terje Carlsson publicerar svidande kritik mot SVT:s chefer i form av ett öppet brev i tidningen Journalisten.

Med rubriken "Kladdigt fjäskande" målar han upp bilden av hur SVT-chefer och vd Eva Hamilton minglar med makthavare under Almedalsveckan.

Som huvudredaktör för SVT-opinion är han själv på besök under politikerveckan med syfte att knyta debattörer till debattsidan.

Vad kostar det?

I övrigt fasar han över det han upplever:

"Det kladdiga fjäskandet sker helt öppet. Mitt under det viktiga supervalåret 2014, när vi journalister dränks i utspel, jippon och pr-kampanjer väljer våra chefer att åka hit och mingla med samma makthavare som vi har i uppdrag att granska. I en tid av besparingar så läggs resurser på representation i stället för granskningar." skriver han.

Det hela blir ännu mer anmärkningsvärt när mediechefer inte satsade på att skicka medarbetare till Grävseminariet i Umeå i mars, menar han.

"Hur många journalister och chefer har public service skickat hit till Almedalen? Vad kostar hotellrummen, arbetsrummen och hela satsningen? Hur mycket arbetstid läggs ner? Varför? "

Slår ifrån sig kritiken

Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT, håller inte med om kritiken.

– Bevakningen av det som sker i Almedalen är väldigt viktig för oss, inte minst med tanke på att det är valår. Vi har personer på plats för att granska och bevaka vad som händer.

Hon betonar att alla SVT-medarbetare som befinner sig i Almedalen är där i tjänsten och att det finns tydliga riktlinjer mellan arbetstid och privattid.

– När arbetsdagen är slut umgås man med andra. Det här är en mötesplats och de personliga mötena efter arbetsdagen är också viktiga.

Det är inte slöseri med licenspengar?

– Det tycker jag verkligen inte eftersom alla här har en tydlig uppgift på plats. 

Vad kostar bemanningen i Almedalen för SVT?

– Vi redovisar inte budgetar för specifika programinitiativ. Däremot finns alla uppgifter utifrån genre i public service-redovisningen.

Följ ämnen i artikeln