Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Schyman gläds över rekordsiffror

Publicerad 2014-07-02

Feministiskt Initiativ skulle komma in i riksdagen om det var val i dag

Gudrun Schyman.

VISBY. Feministiskt Initiativ tågar fram i opinionen och slår sig nu för första gången in i riksdagen, enligt Aftonbladet/United Minds.

Talespersonen Gudrun Schyman gläds över framgången.

– Jag är inte förvånad, men mycket glad, säger hon.

Med exakt fyra procent av rösterna skulle Feministiskt initiativ, Fi, bli riksdagens nionde parti om det var val i dag. Det visar juli månads mätning från Aftonbladet/United Minds där partiet för första gången når över spärren till riksdagen.

– Vi har ökat stadigt i era mätningar och det stämmer med den bild vi har av det ökande intresset. Vi ser det i ökat medlemsantal och i fråga om intresset här i Almedalen där vi lockar väldigt mycket folk, säger Gudrun Schyman.

– Det är klart att det intresset slår igenom i opinionsmätningarna.

Unga och soffliggare lockas

Gudrun Schyman själv tror att de nya väljarna framförallt kommer i från grupperna förstagångsväljare och soffliggare som tidigare struntat i att rösta.

– De har inte känt sig tilltalade av politiken förut, de har tröttnat både på den traditionella politikens former och innehåll med sitt siffertrixande, säger hon.

Felix Åberg, opinionsanalytiker på United Minds, bedömer att de flesta som skulle rösta på Fi i dag kommer ur det rödgröna blocket. Den bilden delas även av Schyman.

– Det är de som har kunskaper om att vi inte har nått jämställdhet och att vi har en strukturell sexism och rasism. De är otåliga tycker inte att vi kan vänta längre. Men jag möter också människor som alltid röstat på Alliansen och som nu tänker rösta på oss, framförallt är det kvinnor.

Vill ha maktskifte

Därmed kan partiet också komma att slåss om att göra upp om platser i den regering som ska bildas efter valet.

Allt fler börjar nu räkna med att Fi kan bli en del av det rödgröna alternativet framöver, om det blir en S-ledd regering med Stefan Löfven som statsminister.

– Ja så är det. Vi vill ju ha ett regeringsskifte och vi kommer att stödja en ny regering. På det viset är det sant. Även om vi har en annan ideologisk utgångspunkt, feminismen, så ser vi att det är i den gruppen som vi kommer att hitta samarbetspartners, säger Schyman.

Andra vågen

Under politikerveckan i Almedalen har Fi:s arrangemang genomgående varit välbesökta.

Bland annat lockade den feministiska festen som hölls samtidigt som SD-ledaren Jimmie Åkesson talade på Almedalsscenen fler än lokalens maxantal – och fler köade enligt Gudrun Schyman för att få komma in.

För henne, som tidigare var partiledare för Vänsterpartiet, är det andra gången hon upplever en jämställdhetsvåg. 1998 ledde hon V till rekordresultatet 12 procent.

Vad är det du gör som väcker ett sådant engagemang?

– Jag tror inte att det är konstigare än att jag talar om jämställdheten och att jag gör det med stort engagemang och en stor kunskapsgrund. Många tycker att det är dags för förändring, man vill inte vänta längre.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

ANNONS

Följ ämnen i artikeln