IS nödrop över radion: Får vi överge våra positioner?
Uppdaterad 2016-10-19 | Publicerad 2016-10-18
SHAQULI. Ljuden av kriget delar utrymme och smälter samman i en lång ödesmättad klang.
Stridsflyg, explosioner, kulsprutor.
Och så ett rop på hjälp över radion.
– Får vi överge våra positioner? vädjar en IS-terrorist till sina befäl.
Rummet är svart av sot efter nattens brand, men hålet i golvet är ännu svartare. Att stå vid kanten är att stirra ner i ett helvetesgap. Skrämmande och till synes bottenlöst.
Först när någon tänder en ficklampa går det att ana en andra ände långt där nere och när blicken till sist vant sig blottas ett nytt hål – öppningen till en tunnel in i underjorden.
När solen gick upp i morse var det här fortfarande en flyktväg, eller en anfallsväg, för de IS-män som var satta att försvara sina ställningar här. Byn heter Shaquli och ligger en dryg mil från Mosul.
Innan den stora offensiven inleddes var det här en viktig befästningslinje för IS.
– Nu har vi dödat de flesta, säger ett befäl för kurdiska peshmerga.
Han pekar mot en utbränd bil och berättar:
– Vi sköt säkert 1000 kulor mot den bilen. Sex personer var i den, de ligger begravda i högarna där borta. Det som fanns kvar att begrava vill säga.
Han guidar oss från hus till hus. Tunneln som ledde mellan dem har rensats med hjälp av brinnande bildäck. Om någon var kvar där nere då… ja vilken jävla död.
Rädsla och desperation
Vi kliver runt i resterna av liv som när de nu är över ter sig fjärran från den hjältepropaganda IS själva kablat ut till sina anhängare i världen. Så sent som i natt låg de här på smutsiga filtar i stanken av avföring och allmänt elände. De hörde världens mäktigaste krigsnation vräka ner bomber över byn och anfallande marktrupper närma sig från två håll.
"Har vi tillstånd att dra oss tillbaka?
"Jihadi-cool" brukar subkulturen kring den moderna jihadismen ibland benämnas i ett resonemang om att de militanta islamisterna blir en slags trendsättare i sina kvarter.
Men det finns inte mycket coolness i de söndersprängda kängorna på marken här. Inte heller i de röster vi överhör från IS radiokommunikation några kilometer bort. Mest rädsla och desperation.
– Vi kan inte hålla de här positionerna, har vi tillstånd att dra oss tillbaka, kan vi vänta oss förstärkningar, skriker en mansröst.
– Allahu Akbar, Allahu Akbar.
Tystnad.
Om de unga männen från Europas förorter hade sett det här slutet framför sig, hade de ändå kommit hit? I två år hade de sitt kalifat. Nu slits det i stycken.
Det ska sägas: offensiven mot Mosul är i sin linda. Redan efter första dagens många segrar har tempot i koalitionsstyrkornas framryckningar bromsats upp.
Om inte IS plötsligt tar till flykten kommer kriget att utkämpas meter för meter i ett allt långsammare tempo ju närmare Mosul frontlinjen flyttas.
Men ingen kan i dag tro att IS kommer att lyckas hålla sin kronjuvel till stad. Inte heller på profetian att det här är Kalifatets tidevarv.
I byn Shaquli bodde tidigare några hundra invånare. Sedan blev det juni 2014 och IS stormade igenom på sin väg mot herravälde och kalifat.
– Fram tills nu har de haft sina försvarsställningar här, säger en av peshmerga-soldaterna, Essa Ali, som just kommit från fronten med brännskador i handen.
Märkliga lämningar
Vi får en rad olika uppgifter på hur många IS-anhängare som dödades här, allt mellan sju och elva. Men någorlunda samstämmiga vittnesmål om hur offensiven gått till ger vid handen att peshmerga anföll från två håll och lyckades utan egna förluster inta byns huvudgata.
– De utförde en rad självmordsattacker mot oss, men vi lyckades hindra dem innan de nådde hela vägen fram, säger Essa Ali.
Brännskadan i hans hand kommer från en av IS drönare som de lastar med sprängmedel, flyger in och störtar över sina fiender.
– Den slog ner 30 meter ifrån mig. Jag har tur som lever i dag.
Svart stinkande mur
Överallt ser man spår på jihadisternas okonventionella krigföring.
Fordon som svetsats om till stålmonster laddade med sprängmedel, hemmagjorda bomber av allt från tryckkokare till gasoltuber, fjärrstyrda prickskyttegevär och så de svarta rökridåerna av brinnande olja. En svart stinkande mur som försvårar anfall från både luften och marken, men också en påminnelse om den mardröm Mosuls invånare befinner sig i.
Mellan 1,2 och 1,5 miljoner människor befinner sig därinne bakom röken. IS har hotat med dödsstraff för alla som försöker fly. Alltför många gånger har de visat sig mena allvar med sina hot.
Stridsflyg cirklar
Visslande ljud av artilleri.
En man fortsätter stilla sin eftermiddagsbön i ljuset som äntligen börjar bli behagligt när solen står lägre.
Stridsflygen i luften cirklar varv på varv.
Bombnedslaget bildar en plym.
Jag trampar nästan på en halv känga.
De långa skäggen skriver ofta i sina nätforum att martyrdöden luktar av mysk.
Här luktar det bara vanligt lik.
FAKTA: Slaget om Mosul
Mosul har varit ockuperat av IS i två år.
På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.
1. De här deltar i slaget om Mosul:
6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:
Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.
Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.
ge dem samma behandling som IS".
Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "2. Så ska slaget gå till
De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.
3. Vad händer sedan?
Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.
– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.
gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.
Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, harMosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.