Här är Trumps och Clintons lögner i presidentdebatten
Publicerad 2016-10-10
New York. Attacker, förolämpningar – och lögner.
Nattens presidentvalsdebatt mellan Donald Trump och Hillary Clinton blev smutsig. De höll sig heller inte från att glida på sanningen för att få fram sina budskap.
Här är rivalernas bluffar.
En av de fulaste debatterna någonsin. Så har den andra direktsända uppgörelsen mellan Hillary Clinton och Donald Trump beskrivits i amerikansk media.
Men förutom personangrepp och smutskastning skruvade båda rivalerna till sanningen rejält under debatten. Tack vare faktakoll i realtid från bland annat CNN, ABC News och Politico vet vi dock vad som egentligen gäller.
Påstående 1: Clinton startade ”birther-rörelsen”
Donald Trump anklagade återigen Hillary Clintons 2008-kampanj för att ha dragit igång den så kallade ”birther-myten”, som spritt det falska påståendet att president Barack Obama inte är född i USA. Under debatten sa Trump att det var Clinton som ”skickade de här bilderna” i sin kampanj. Enligt flera genomgångar finns det dock ingen sanning i de uppgifterna.
Påstående 2: Ryska hackare gör intrång för att stötta Trump
Vita huset har officiellt anklagat Ryssland för att ligga bakom hackerattacker mot politiska organisationer i USA. I det uttalandet lades dock inga teorier fram kring orsaken bakom angreppen. Under debatten sa Hillary Clinton att ryska hackare agerar i syfte att påverka valet i Trumps favör. Hur det ligger till med den saken är oklart, men hittills har experter inte kunnat klargöra vad de ryska motiven skulle vara.
Påstående 3: Sa inget om någon sexfilm
Under den första debatten anklagade Clinton sin rival för att ha uttalat sig nedsättande om Alicia Machado, tidigare Miss Universum-vinnare. Trumps motdrag blev att i några nattliga tweets uppmana människor att ”kolla in” en påstådd sexfilm med Machado. Under söndagsnattens debatt förnekade republikanen att han skrivit det.
– Det var inte ”kolla in en sexfilm”. Det var bara, undersök personen som hon har gjort till en flickscout som inte är någon flickscout, sa Trump.
Att det påståendet är felaktigt är dock inte svårt att kontrollera. Tweeten finns sparad överallt på nätet. Så här såg den ut:
Påstående 4: Trump var emot Irak-kriget
En klassiker. Donald Trump upprepade under den andra debatten påståendet att han var emot kriget i Irak.
– Det här är tionde eller tolfte gången som han förnekat att han var för kriget. Vi har det på band och hela presskåren har granskat det. Det har avslöjats som falskt, sa Clinton.
Men Trump gav inte upp.
– Det har det inte alls, kontrade han.
Trumps envishet till trots: Det finns faktiskt en ljudinspelning där han uttalar sitt stöd för kriget.
Påstående 5: San Bernardino-lägenhet var full av bomber
I december förra året dog 14 människor i en terrorattack i San Bernardino, Kalifornien. Trump hävdade att det var ”fullt med bomber” i lägenheten där de två gärningspersonerna bodde.
– Många människor såg bomber i hela lägenheten, sa Trump i samband med att han pratade om att muslimer måste anmäla misstänkta brott.
Det finns dock inga bevis för att lägenheten var full av bomber.
Påstående 6: USA gav Iran 150 miljarder dollar
Trump sa att USA har gett Iran 150 miljarder dollar, motsvarande nästan 1 300 miljarder kronor, i en ”ensidig transaktion”. Bakgrunden är att USA har lyft en del sanktioner mot landet. Enligt finansdepartementet har detta dock bara gett Iran tillgång till omkring 56 miljarder dollar.
Sannolikhet just nu att bli president:
Clinton: 71,4% Trump: 28,6%
Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.
Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).
Sammanställning: Johan Furusjö