Så blev Obama en superstjärna
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-27
Talet på konventet -04 blev den nybakade senatorns genombrott
DENVER. För fyra år sedan var Barack Obama en okänd, oerfaren senator som aldrig använt en teleprompter. Men efter ett hyllat tal på demokraternas konvent i Boston blev han en politisk stjärna över en natt.
– Innan dess visste ingen vem jag var, sade Obama i ett tal i måndags.
I juli 2004 hade demokraternas presidentkandidat John Kerry problem. Under sommaren hade han gradvis förlorat en stor ledning i opinionsmätningarna mot George W Bush. När demokraterna ordande sitt partikonvent i Boston var målsättningen att sparka liv i kampanjen och fylla den med energi.
– Vi letade efter en person som kunde ge konvetet mer uppmärksamhet i media, säger Kerrys dåvarande kampanjchef Mary Beth Cahill till The New Republic.
”Ingen visste vem jag var”
Obama var bara 42 år gammal och hade nyligen påbörjat sitt första år som senator i Washington. Han var i stort sett okänd utanför politiska kretsar. I en artikel om hans tal i Boston beskrivs han som ”obskyr”.
Under ett kampanjtal i Kansas i måndags berättade Obama själv hur förvånad han blev över att få den ärevördiga rollen att hålla konventets huvudtal.
– Det var en unik händelse för ett konvent. Ingen visste vem jag var då, sade Obama.
Enligt Bob Shrum, som var rådgivare åt Kerry-kampanjen, var de inte ute efter att skapa en ny politisk stjärna.
– Vi ville bara hitta någon som kunde hjälpa Kerry att vinna valet, säger han.
Obama ansågs vara en lovande och karismatisk senator, men inom det demokratiska partiet oroade man sig samtidigt att Obamas jargong från åren som politiker i Chicago inte skulle fungera över hela landet.
– Det var ett stort risktagande för Kerry. Obama hade aldrig hållt ett liknande tal förut, säger journalisten David Mendell, som skrivit boken "Obama: from promise to power", till The New Republic.
”Mest rörande tal jag hört”
Beslutet av välja Obama som huvudtalare kom från konventets chef Jack Corrigan. Han hade pratat med juristen Lisa Hay, som gick på Harvard samtidigt som Obama och mindes att Obama hållt ett populärt tal inför Harvards juridikprofessorer i början av 1990-talet.
– Det var en vit, manlig, välbärgad publik. Men när Obama talade lyssnade inte bara gästerna, utan även serveringspersonalen, som var mestadels svart eller latinamerikansk. Efteråt applåderade de allihopa. En servitör sprang fram till Barack och skakade hans hand. Det var det mest rörande tal om hoppfullhet i USA jag hört. Han hade ett unikt sätt att få alla i rummet att lyssna, säger Hay till National Journal.
Efter att ha hört Hays berättelse bestämde sig Corrigan för att ge Obama en chans.
– Jag tänkte att det borde finnas många på konventet som skulle reagera på precis samma sätt. En ung, afrikanamerikansk ledare som folk talade så väl om, det kändes som ett perfekt val, säger Corrigan.
Omedelbart genombrott
I talet i Boston lyfte Obama fram många av de ämnen som blivit välbekanta under hans pågående presidentkampanj. Han berättade om sin brokiga bakgrund (”min pappa var en getfarmare i Kenya”) och talade passionerat om att bygga broar mellan de ”röda” (republikanska) och ”blå” (demokratiska) delstaterna i USA.
Talet gav Obama ett omedelbart genombrott på USA:s politiska scen, men dagen efter-reaktionen i amerikansk press var inte bara positiv. I Chicago Sun-Times kriterasdes Obama exempelvis för att han inte attackerat George W Bush tillräckligt aggressivt – samma kritik som Michelle Obama fick när hon höll tal på konvetntet i Denver i måndags.
Kerry förlorade valet mot Bush, men för Obama blev talet i Boston början på den långa vägen mot Vita Huset. I efterhand visade det sig ha varit lönsamt för Obama att hålla en positiv jargong. Kerrys kampanjchef Mary Beth Cahill säger:
– Hans tal var verkligen allt vi kunnat drömma om.
Martin Gelin