Obama ska skydda deras heliga berg
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-03
Indianerna vill inte att deras heliga berg ska förvandlas till skidanläggning
GRAND CANYON/CAMERON. Barack Obama lovade att skydda deras heliga berg.
Så nu röstar hundratusentals indianer i norra Arizona på den demokratiske presidentkandidaten.
– John McCain är vår granne men han har svikit oss, säger Navajoindianen Ella Bigsinger.
I norra delen av staten Arizona, ett tiotal mil från den mäktiga Grand Canyon, ligger bergskedjan San Francisco Peaks.
De mäktiga vulkaniska bergen är sedan urminnes tider heliga inte bara för Navjoindianerna, utan också för flera andra lokala indianstammar som Havasupai, Navajo, Hopi, Zuni och Yavapai-Apacherna. Navajoindianerna kallar inte heller San Francisco Peaks för San Francisco Peaks. Bergskedjan är kort och gott ”Sacred Mountains” (heliga bergen) för Dineh, som Navajoindianerna kallar sig på sitt eget språk.
Smutsig snö
Sedan flera år pågår en bitter juridisk strid mellan framförallt Navajoreservatet och exploatörer som vill bygga ut en befintlig skidanläggning och bland annat använda sig av konstgjord snö för att kunna bygga ut pisterna och förlänga säsongen. Men att bygga ut anläggningen och framförallt använda konstgjord snö skulle enligt indianernas sätt att se smutsa ner det heliga berget, berättar Ella Bigsinger. Hon är Navajo och har bott i reservatet i hela sitt liv. Här mellan de mäktiga bergen och den mäktiga ravinen Grand Canyon har hon uppfostrat sina barn och sett sina barnbarn växa upp. Hon är fattig och äger inte mycket. Men hon bär på den stolthet som stamtillhörigheten skänker, berättar hon.
– Enligt vår religion, om man vill uttrycka det så, så ska man leva i samklang med naturen och moder jord. Att manipulera naturen och till exempel tillverka snö strider mot vår tro. Det är fel, säger hon.
Navajostammen har inget emot att människor vill vistas i bergen och kanske åka skidor där. Men det måste ske med respekt för berget, det heliga berget.
– Det är svårt för de vita att förstå oss och de vill inte lyssna.
Men vi är de ursprungliga invånarna här och de borde lyssna på oss.
Gav sitt stöd offentligt
En månad innan valet var demokraternas presidentkandidat Barack Obama i Navajoreservatets högkvarter i Window Rock för att träffa reservatets högste valde ledare, ordförande Joe Shirley Jr. Efter ett långt möte gick Shirley ut i Navajoindianernas egen tidning Navajo Times och deklarerade offentligt att han gav sitt stöd åt Obama. Shirley hade nämligen fått Barack Obamas löfte att någon exploatering mot indianernas vilja skulle inte ske. Det har republikanerna aldrig kunnat lova, tvärtom.
– Nu kommer alla att rösta på Obama, säger Ella. Jag hade ändå tänkt att göra det, men Shirleys vägledning kommer att avgöra för många andra.
Totalt finns det cirka 200 000 Navajoindianer i delstaterna New Mexico, Colorado, Utah och Arizona. Ella gissar att minst nittio procent kommer att rösta på demokraterna. I presidentvalet 2004 röstade 104 av 110 distrikt i Navajoland på demokraternas Al Gore. Och valdeltagandet är högt i ursprungsbefolkningen, högre än i många andra minoriteter.
Ursprungsbefolkningens stöd – eller frånvaron av stöd – är en kraft att räkna med.
”McCain har fördomar”
Utmed Highway 64, som leder upp mot Grand Canyon från den lilla indianska byn Cameron mitt ute på det arizonska slättlandet, står Linda Semallie och huttrar. Här har hon ställt upp ett stånd där hon säljer handgjorda traditionella indianska smycken till turister som stannar till. Men den här dagen blåser det hårt från bergen och ingen har stannat de senaste timmarna.
– Det är trögt. Det har varit så hela sommaren och hösten. Det är nog valet som gör det, säger Linda och skrattar.
Jag frågar om hon ska rösta själv och svaret kommer snabbt.
– Ja, visst, jag röstar på Obama. Det gör min mamma också och även min dotter i skolvalet.
Varför Obama?
– Jag brukar rösta på demokraterna. Och jag vill inte rösta på John McCain. Han bor här i samma stat som vi men han bryr sig inte om minoriteterna överhuvudtaget.
Varför är det så, tror du?
Linda viker undan med blicken och tänker en sekund. Sedan ser hon upp och svarar:
– Jag tror att det beror på att han bär på en hel massa fördomar. Han vill inte ha med oss att göra.
Jag frågar henne om vilken betydelse frågan om San Francisco Peaks har för hennes val.
– Det är viktigt, så klart. Nu har demokraterna lovat att stötta oss, men något sådant löfte har vi inte fått från John McCain.
Läs mer på vår specialsajt om USA-valet