Aftonbladets valkompass avslöjar var du står
Uppdaterad 2018-09-06 | Publicerad 2008-09-23
Obama eller McCain?
Kanske vet du redan vem du föredrar – men vet du hur du förhåller dig till kandidaterna inom varje enskilt område?
Med Aftonbladets valkompass får du reda på var du står i de frågor du själv anser viktigast.
Valet i USA påverkar hela världen. Men det är klurigt att hänga med i svängarna. Vad anser egentligen McCain om ekonomin? Och vad har Obama sagt om Irak?
Valkompassen är framtagen i syfte att guida dig rätt i kandidaternas värld.
Ger inte röstråd
Det holländska företaget Kieskompas ligger bakom testet – som redan gjorts av 3,2 miljoner människor från fler än 190 länder.
– Det som är unikt med testet är att vi inte ger röstråd. Vi skapar ett politiskt landskap baserat på de politiska frågorna så att användarna själva kan studera vilken kandidat de ligger närmast inom olika områden. Vi vet att det är så folk röstar – alla frågor är inte lika viktiga när du går till varnurnan.
Det säger företagets vd, André Krouwel, som är en av sex anställda på företaget.
Att ta fram USA-kompassen krävde dock ett manskap på 30 personer – som arbetade i olika omgångar under ett års tid.
Uppdateras ständigt
– Vi ställer höga krav på de kvalitativa akademiska metoder vi använder för att få fram testet. Forskare, akademiker och journalister hjälper oss att välja relevanta ämnen, ta fram frågor och bygga testet. Vill vi till exempel ta reda på vad en kandidat anser i Irakfrågan tar vi fram alla viktiga uttalanden som han eller hon har gjort sedan september 2007. I vissa frågor uttalar de sig väldigt sällan, då har vi gått tillbaka längre i tiden. I vissa fall rör det sig om fem, sex år, säger André Krouwel.
Är testet verkligen helt aktuellt? Kandidaterna byter ju gärna åsikter …
– Ja, det gör de – och vi hatar det. Det ger oss en massa extra arbete. Speciellt om det är en stor förändring som påverkar flera parametrar. Partipositionerna är dock mer stabila än du tror, till skillnad från vad folk säger. Men när en kandidat ändrar sig så uppdateras testet genast. Och det slår igenom automatiskt – även i den svenska varianten.
Inga hemligheter
Tanken med partikompassen är också att den ska vara transparent.
– Vi döljer ingenting. Om du klickar på en kandidat kan du se vad vi bygger dess position på. Du kan se varför han eller hon har tilldelats en viss plats i det politiska landskap vi byggt upp, säger André Krouwel.
Kompassen inför USA-valet är långt ifrån den enda gudie som företaget byggt upp.
Många involverade
Första gången Kieskompas lanserade ett test gjorde man det på hemmaplan inför de nationella och regionala valen 2006. Sedan dess har fler länder följt.
Nästa stora projekt är en kompass inför 2009 års val till EU-parlamentet.
– Där har vi över hundra personer involverade – även svenskar. Expertar har anlitats från samtliga länder, säger André Krouwel.
Valkompassen som nu lanseras på Aftonbladet har fått stor spridning. Varför är testet så populärt?
– För att USA-valet berör oss alla. Det påverkar våra liva, oavsett var i världen vi bor. Och sedan sprider det sig fort. Folk hör talas om det via bloggar – vilket är fantastiskt kul.