Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Kandidaternas sämsta förslag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-17

Vem vill bomba Pakistan?

En amerikansk tidning listar presidentkandidaternas sämsta idéer.

NEW YORK. Vilken presidentkandidat vill genomföra ansvarslösa skattesänkningar? Vem är det som vill bomba Pakistan? Hur förståndigt är det egentligen att försöka borra sig ut ur oljekrisen?

En amerikansk tidning har kartlagt John McCain och Barack Obamas tio sämsta idéer.

I den politiskt obundna tidningen Foreign Policy går man igenom de två presidentkandidaternas tio sämsta idéer. Här är ett urval av dem:

Barack Obamas sämsta förslag

Talar om att ”bomba Pakistan”

Det här är visserligen USA:s officiella hållning till Pakistan, men det anses olämpligt att säga det rakt ut. Obamas nuvarande vicepresidentkandidat Joe Biden kritiserade Obama för detta förra hösten när han sade: ”Att telegrafera ut till folket i Pakistan att vi är redo att attackera deras självständighet är det sista vi borde göra”.

Omförhandla NAFTA (Nordamerikanska frihandelsavtalet)

Foreign Policy hävdar att det skulle ta flera år, och att risken är stor att Mexiko och Kanada (de länder som ingår i handelsavtalet) riskerar att inleda egna förhandlingar i sådana fall.

En "patriotisk" arbetsgivarpolitik

Obama vill genomföra The Patriot Emplyer Act (Patriotiska arbetsgivarlagen) i ett försök att bevara jobb inom landets gränser. Förslaget skulle bland annat ge skatteavdrag för företag som bevarar sitt huvudkontor i USA, även om det förhindrar deras lönsamhet. De brittiska ekonomerna Willem Buiter och Anne Sibert kallar förslaget ”reaktionärt, populistiskt, främlingsfientligt och rent ut sagt korkat”.

Ta bort inkomstskatten för pensionärer med inkomst under 50 000 dollar om året.

Många pensionärer slipper redan betala inkomstskatt, eftersom de får en fördelaktig behandling i den befintliga skattepolitiken. ”Varför ska pensionärer få mer skattelättnader än unga familjer?” frågar sig Foreign Policy.

Det oberoende Brookings-institutet kritiserar också förslaget och säger att statliga bidrag till pensionärer ändå kommer att öka på grund av demografiska förändringar.

Höjda skatter på oljeföretagens vinster

Det låter som en bra idé, men i själva verket attackerar förslaget bara symptomet och inte själva sjukdomen, enligt Foreign Policy. Om oljeföretagen blir avskräckta från att göra rekordvinster minskar deras chanser att göra nya investeringar, vilket resulterar i färre jobb och ännu högre bensinpriser. När Jimmy Carer försökte göra detta 1980 resulterade det i högre bensinpriser och mer beroende av utländsk olja, skriver Foreign Policy.

John McCains sämsta förslag:

Finansiera det enorma budgetunderskottet genom att "vinna kriget mot terror".

Utgifterna för krigen i Irak och Afghanistan är enorma, men de täcker fortfarande bara hälften av USA:s förväntade budgetunderskott för 2009 (490 miljarder dollar). Med tanke på de enorma skattesäkningar som McCain dessutom förespråkar är det oklart hur denna budgetsanering ska gå till, skriver Foreign Policy. McCain är emot ett schemalagt slut på kriget i Irak, men vill ända basera sin budget på en "vinst" där. Samtidigt går kriget i Afghanistan sämre än någonsin.

Göra President Bushs skattesänkningar permanenta

”Vi måste göra de här skattesänkningarna permanenta, annars tror jag att det kommer att påverka ekonomin negativt”, sade McCain i en TV-intervju i januari. McCain var länge emot att förlänga dessa skattesänkningar, som främst gynnar de allra rikaste, men han har nyligen ändrat sig. Enligt oberoende Center on Budget and Policy Prioritites är det ”mer sannolikt att skattesänkningarna kommer att reducera tillväxten än att öka den”. McCains budget går helt enkelt inte ihop, skriver Foreign Policy

Bygga 45 nya kärnkraftverk

Det finns många skäl att vara skeptisk till den nya entusiasmen inför kärnkraft, framför allt de höga kostnaderna, samt faktumet att de inte kommer att påverka de höga energipriserna på kort sikt, enligt Foreign Policy.

Starta The League of Democracies, en organisation för demokratiska nationer.

Det finns ett litet intresse för detta bland de länder som potentiellt skulle medverka, och organisationen skulle underminera FN. Ett liknande projekt som startades år 2000, Community of Democraties, har snabbt blivit irrelevant.

Borra sig ut ur oljekrisen

Martin Gelin bevakar det amerikanska valet för aftonbladet.ses räkning.

”Det är dags för Amerika att ta energioberoende på allvar, och det betyder att vi måste börja med offshore-oljeborrning”, sade McCain på en presskonferens i augusti. Även om man ignorerar hur det påverkar miljön så är det tydligt att offshore-borrning inte skulle göra någon större skillnad för konsumenterna. Produktionen skulle inte ens kunna börja förrän 2017 och priserna skulle inte påverkas förrän 2030, skriver Foreign Policy.

LÄS ALLT – om USA-valet på vår
specialsajt!

Martin Gelin

ANNONS