Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Bush hyllade John McCain

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-03

Höll tal via satellit - möttes av jubel

ST PAUL. – USA behöver en ledare som har lärt sig läxan av terrorattackerna mot World Trade Center.

I ett kort tal på tisdagskvällen hyllade George W Bush sin önskade efterträdare, John McCain.

Strax efter klockan 21 på tisdagskvällen lokal tid dök presidentens ansikte upp på den jättelika bildskärmen i Xcel Energy Center. Att den hårt kritiserade presidenten fortfarande är omtyckt och beundrad i de egna leden går inte att ta miste på. Jublet ville inte lägga bland delegaterna och publiken inne i den ovala arenan.

Bush skulle ha talat i St Paul redan på måndagskvällen, men på grund av stormen Gustav ställde han in sitt besök. I stället höll han på tisdagen sitt tal via sattellitlänk från Vita Huset.

"Redo att leda"

Efter två mandatperioder i Vita Huset gör sig Bush den yngre nu redo att lämna över presidentposten. På tisdagen hyllade han sin önskade efterträdare.

– John McCain är redo att leda den här nationen.

Det blev i stora stycken ett tal om kriget och om de hot som enligt presidenten ständigt kretsar kring USA. De båda männen är överens om att de hoten bäst bemöts med en offensiv försvarspolitik.

– McCain förstår att för att skydda vårt land måste vi möta attackerna innan de inträffar.

Han gav presidentkandidaten sitt fulla stöd i dennes uppfattning att fler trupper bör sändas till Irak.

– John McCain säger att han hellre förlorar valet än förlorar ett krig. Det är sådant mod vi behöver i vår nästa president.

Av sina motståndare har McCain anklagats för att vara en politisk kopia av George W Bush. Ett av demokraternas vanligaste argument är att McCain har röstat som presidenten i 95 procent av alla omröstningar. Fyra år med John McCain är inget annat än fyra år till av Bush-styre, sa Barack Obama i sitt tal i Denver förra veckan.

"Självständig man"

På tisdagskvällen slog George W Bush tillbaka kritiken som riktats mot hans efterträdare.

– John McCain är en självständig man som fattar sina egna beslut. Tro mig, han är inte rädd att säga ifrån när han tycker annorlunda och han talar alltid direkt från hjärtat, sa presidenten i sitt tal som bara varade i åtta minuter.

Bush tog även tillfället i akt att ge sitt förtroende till McCains omdebatterade vice presidentkandidat, Sarah Palin.

– I henne får John McCain en stark högra hand. Hon är en stark ledare.

Om Bushs tal var kort så var senator Joe Libermans desto längre.

"En stor man"

Liberman är något av en politisk vilde som år 2000 var en av de nominerade att bli demokraternas vice presidentkandidat. Då hade han bara något gott att säga om en enda av sina motståndare i det republikanska partiet. Det var John McCain.

– Min kära vän… han är en stor man, sa Lieberman då.

Nu har han bytt politisk hemvist och stöder fullt ut McCain i kampen på presidentposten.

– Jag är här och ger mitt stöd till John McCain för att landet betyder mer än partiet, sa Lieberman, till republikanerna i Xcel Energy Center.