Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

"Det kan sluta med dött lopp"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-06

USA:s ambassadör Michael Wood om valet - dagen efter supertisdagen

Intresset för den amerikanska valrörelsen är rekordstort, i USA och i resten av världen.

– Samma sak hände i Sverige senaste riksdagsvalet, då man tröttnade på Göran Persson och ville ha en förändring. Samma typ av intresse finns nu i USA.

Det sa Michael Wood, USA:s ambassadör i Stockholm, när han chattade med aftonbladet.se:s läsare. Här är hela chattet.

Michael Wood chattade med läsarna bara timmar efter att valresultat från supertisdagen blivit klart. Hillary Clinton vann visserligen i New York och Kalifornien, men valet är långt ifrån avgjort, anser han.

sandra säger: Is there still a chance for Obama to win the nominations?

Michael Wood säger: Ja, absolut. Obama vann 13 stater igår, av de 21 som hade val. Hillary Clinton vann 8. Hon fann fler delegater, men han vann fler delstater. Så det är väldigt jämnt mellan de två fortfarande.

Daniel säger: How close is it between Clinton and Obama?

Michael Wood säger: Det är väldigt jämnt. För nära för att säga vem som vinner. Resultatet igår öppnade för något som kan sluta med dött lopp vid konventen. Tidigare har bägge partierna inlett sina respektive konvent väl medvetna om vilka kandidaterna var. I år, med hänvisning till resultatet igår, kan det dröja ända till augusti innan vi vet om det blir Obama eller Clinton. Vilket innebär att demokraternas konvent kan bli mycket spännande och ingen vet i förväg hur det slutar. Det är den stora slutsatsen efter gårdagens val.

Erik säger: Has Mrs Clinton expressed any sign of that Bill Clinton will be engaged politically in her White house administration if she wins the presidential election?

Michael Wood säger: Det är en bra fråga. Både hon och Bill Clinton har varit försiktiga med att uttala sig i den frågan. Det kan uppfattas som lite konstigt, och de vet om detta. Men andra pratar om det och vid en debatt nyligen bland republikanska kandidater, sa Mitt Romney att tanken på att Bill Clinton gick omkring i Vita huset utan att ha ngt att göra var ganska skrämmande.

Vad är Pledged Delegates? säger: Hej vad är Pledged Delegates?

Michael Wood säger: Det innebär, utifrån reglerna i varje delstat, som är olika, att resultatet av delstatsvalet, ger ett antal sk pledged delegates. I augusti, vid konventet, är det dessa pledged delegates som röstar. Om det i augusti finns tillräckligt många pledged delegates i majoritet för antingen Clinton eller Obama, vinner den ena eller andra. Det som alltså kan hända är att de två har lika många inför konventet. Och den situationen är mycket ovanlig. Första gången sedan 1968, då demokratiska konventet i Chicago stod inför denna situation. Till slut nominerade man Humphrey, som förlorade mot Nixon. Demokraterna minns detta och vill inte ha samma situation igen, man vill undvika denna situation. Men kandidaterna ligger så jämnt att det kan bli svårt att undvika.

Change! säger: How likely is it that Obama will choose Clinton for vice president and vice versa?

Michael Wood säger: Jag tror att det är mycket sannolikt, om Clinton vinner, att hon försöker övertala Obama att bli hennes vicepresident. Om han accepterar vet jag inte. Om Obama vinner kommer han aldrig att fråga Clinton. Det blir bara en "dream ticket" om Clinton vinner. Det blir taktiska skäl som avgör, inte personliga. Och Obama har ingen fördel av att fråga Clinton.

Bugge säger: Is John Mcain the obvious republican candidate after yesterdays election?

Michael Wood säger: Ja, det är han. Lika oklar som demokraternas situation är, lika klar ser det ut bland republikanerna. McCain vann alla de stora delstaterna, han vann tre gånger fler delegater som Huckabee eller Romney. 600 är för McCain mot 250 för Romney, bland republikanska delegater. McCain har ett stort försprång. Det är inte helt klart ännu, men nästan.

Obamarama säger: Why is McCain considered soft by many republicans?

Michael Wood säger: Han anses inte eftergiven när det gäller frågan om Irak. Han är mycket stark när det gäller frågan om kriget och hur viktigt det är att vinna. Men det finns vissa konservativa i USA som inte anser John McCain vara en äkta konservativ. Det har främst att göra med hans inställning till immigranter. Många tycker inte om immigranter, speciellt spansktalande. Många ogillar att de är så många. Både McCain och även Bush har sagt att vi måste acceptera att de finns i landet och hantera situationen. Men det finns konservativa som anser att de ska gripas och skickas tillbaka till sina hemländer. De har inte den humanitära aspekt på frågan som McCain och Bush.

säger: Sir, do you find the incessant focus media Swedish media has on Democrat candidates make it hard to explain US politics to Swedes who get their coverage principally through local Swedish newspapers?

Michael Wood säger: Det är en intressant fråga. Jag har bott i Sverige i två år och har förstått att de flesta svenskar tycker bättre om demokraterna än republikanerna. En del av detta är lätt att förstå, svenskar litar t ex på att regeringen kan lösa problem, svenskar accepterar höga skatter i utbyte mot att regeringen löser stora frågor. Det är en tanke som demokraterna i USA stöder. Men jag tror också att svenskarnas åsikter om demokrater gör att man kanske blandar ihop stödet för republikaner. Alla demokraternas kandidater, Obama och Clinton, har t ex uttalat sig för handelsbegränsningar. Alla republikanska kandidater stöder uttlannden vid Doha-mötet om fri handel. Det är något som svenska regeringen tycker är viktigt. När det gäller handel har svenskarna en åsikt som faktiskt ligger närmare republikanernas - men jag är osäker på om svenskarna vet det själva.

ruben säger: Why is there such a huge interest for the primaries this time, isn't it bigger than usual?

Michael Wood säger: Jag tror att skälet för det stora intresset - det stämmer att det är stort i både USA, Sverige och övriga Europa - är att president Bush lämnar Vita huset. Jag tror att man upplever ett stort intresse för den förändring som kommer. Dessutom gillar många i Sverige inte president Bush, samma sak gäller i USA. Han är min vän, men jag förstår att många inte tycker om honom. Jag tror att en del av det stora intresset beror på just att man ser fram mot en förändring. Samma sak hände i Sverige senaste riksdagsvalet, då man tröttnade på Göran Persson och ville ha en förändring. Samma typ av intresse finns nu i USA.

Stina: säger: Vad är bäst för Sveriges ekonomi, att republikanerna eller demokraterna vinner?

Michael Wood säger: Jag tror att republikanerna vore bäst för Sverige, med tanke på de handelsfrågor jag nämnde tidigare. Svenska företag, många stora internationella företag som Ericsson, Electrolux och även små företag, är beroende av att kunna handla framgångsrikt över gränserna. Skatter, avgifter, begränsningar av svensk export till USA, vore mindre bra. Republikanerna vill inte ha dessa begränsningar, men demokraterna vill ha begränsningar, för att skydda amerikanska intressen. Fackföreningarna ställer sig bakom detta, genom att kräva begränsningar av import från Sverige - eller Kina. Dessutom finns frågan om klimatförändringar. Där finns ingen skillnad. McCain vill ha en avgift för utsläpp, på samma sätt som Obama och Clinton, i stora drag. Jag har arbetat mycket med samarbete kring alternativa energifrågor och jag kan bara säga att vi kommer att röra oss framåt när det gäller att stoppa klimatförändringarna, oavsett vem som vinner.

Moderator säger: Då tackar vi Michael Wood för att han svarat på våra frågor. Och tack alla läsare som ställt frågor.

Michael Wood säger: Jag är i Göteborg idag. I tidningen idag frågade man ett antal läsare vem som var deras favorit. Det var intressant att se att nästan alla, från Reinfeld till Maud Olofsson, Björklund och andra, hade demokrater som favoriter. Men de hade olika favoriter, mr Reinfeldt sa att Obama påminde honom om de nya moderaterna. Mona Sahlin sa att hon stödde Hillary Clinton eftersom hon ville se en kvinna. Maud Olofsson gillade också tanken på en kvinnlig president, men påpekade att demokraterna var för handelshinder och att det kunde skada Sverige.

aftonbladet.se