Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nu hedras terroroffren

Publicerad 2011-08-21

Kronprinsessan på minnesplatsen i Oslo

OSLO/STOCKHOLM. Vid en stämningsfull ceremoni i Oslo hedrades på söndagen de 77 offren för terrordåden som drabbade Norge den 22 juli. Ett stort hjärta lyste över scenen som var fylld av levande ljus.

– Känslan av deltagande förstärks när man sitter i samma sal som de anhöriga, och i takt med att namnen läses upp så förflyttas sorgen över salen. Det är en  påminnelse om att det är en fortsatt tung sorg som vilar över Norge, säger Fredrik Reinfeldt efter ceremonin.

I morgon har det gått en månad sedan terrordåden som skakade Norge. 77 människor dog, och för att hedra dem hölls i dag en nationell minnesceremoni i Oslo. Överlevande, anhöriga och människor som på olika sätt arbetade med attentaten hörde till dem som bjudits in.

På plats i Oslo för att delta i den nationella minnesceremonin är också det norska kungaparet, Danmarks kronprins Frederick, Norges statsminister Jens Stoltenberg och Sveriges dito Fredrik Reinfeldt och kronprinsessan Victoria. Finlands och Islands presidenter är också på plats i Oslo.

”Mitt lille land”

Ceremonin inleddes med att Susanne Sundfør sjöng sången ”Mitt lille land”, en sång som spelades så mycket efter tragedin att den blev kallad den nya nationalsången. Den stora salen är utsmyckad men hundratals levande ljus.

– Mina tankar har speciellt funnits hos er som var direkt berörda, eller förlorade någon, säger kung Harald som inleder med att hålla tal.

Kung Harald var märkbart berörd och kunde inte hålla tårarna tillbaka under talet.

– Vi fortsätter att sörja tillsammans, men mitt i sorgen har jag också stort behov av att tacka. Jag vill tacka er som var på plats på Utøya och som har bestämt att det ni upplevde inte ska få knäcka er, säger kung Harald.

Norges kronprinsessa Mette-Marit är en av dem som är personligt drabbad av attentaten. Hennes styvbror fanns bland de omkomna, och under kung Haralds tal kunde hon inte hålla tårarna tillbaka.

När namnen på de 77 människor som omkom den 22 juli lästes upp hördes gråt från flera håll i den stora salen.

”Jag drar ner persiennerna”

Prableen Kaur är en av dem som överlevde. I ett inspelat inslag berättar hon om livet efter den 22 juli.

– Jag sätter ett högre pris på väldigt mycket i livet nu. Det kan vara allt. Som att bara kunna gå till bussen, och veta att jag lever, säger hon.

Eva Hildrum var precis på väg att lämna sitt arbete i regeringsbyggnaden när explosionen kom. Hon befann sig i hissen. I ett känslomässigt tal berättar hon om hur hon nu kämpar för att känna sig trygg på sitt arbete igen.

– Jag låser dörren och drar ner persiennerna för att slippa se de ödelagda byggnaderna mitt emot och slippa minnas vad jag såg den dagen, säger Eva Hildrum.

– Vi ska kunna känna oss trygga när vi går till jobbet.

Eskil Pedersen är ordförande i AUF som hade läger på Utøya den 22 juli. Han överlevde.

– Vi som var där, vi som överlevde, vi kommer att bära med oss minnena av det som hände den dagen i resten av våra liv, säger han.

”Vi har gråtit med er”

I slutet av den drygt två timmar långa minnesceremonin håller Norges statsminister, Jens Stoltenberg, tal. Han talar om sorgen och saknaden – om alla dem som drabbats personligen, och dem som lider och känner med dem.

– Vi har gråtit med er som har tvingats ta ett sista farväl vid graven. Vi har lidit med er som inte blir kvitt ljuden och dofterna från den svarta fredagen, säger han.

Stoltenberg talar om att bekämpa våld och skapa trygghet, om vikten av att arbeta tillsammans.

– Var och en av oss kan ta ansvar, var och en av oss kan försvara friheten. I gemenskapen skapar vi en obrytbar kedja av omsorg, demokrati och trygghet. Det är vårt försvar mot våld, säger han.

Det var en berörd Fredrik Reinfeldt som pratade med Aftonbladets Josefin Sköld efter ceremonin.

– Detta har varit en mäktig manifestation av sammanhållning och ett helt Norge som sluter upp bakom den sorg som många känner. Det var en väldigt värdig ceremoni med utrymme för sorg, säger han.

Reinfeldt berömmer Jens Stoltenbergs tal och insats efter dåden.

– Han har samlat Norge i en tid när det behövdes en ledargestalt och någon som kunde sätta ord på sorgen, säger han.

Svenska ung vänster förra ordförande Ali Esbati var också på plats för ceremonin. Efteråt twittrade han:

– Utmattad och rödgråten efter en fantastisk minnesceremoni i Oslo. Ett steg vidare nu, framåt.

Besökte minnesplatsen

Innan regeringens ceremoni på Spektrum i Oslo inleddes klockan 15 valde dock representanter från de nordiska ländernas regeringar och kungahus att vid en egen ceremoni vid domkyrkan lägga ner blommor på minnesplatsen. Kronprinsessan Victoria, klädd i svart, la ner en bukett vita rosor på minnesplatsen.