Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Experten om myterna kring vaccineringen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-26

Aftonbladet testar ryktena kring svininfluensavaccinet

Många rykten och myter florerar kring vaccinet och vaccineringen mot svininfluensan.

Aftonbladet testar påståendena på professor Jan Liliemark, Läkemedelsverket.

Jan Liliemark.

”Viruset är tillverkat av läkemedelsföretagen i laboratorium.”

– Att ett antal företag skulle göra en så dramatisk terrorhandling utan att det läcker ut mer än konspirationsteorier är högst osannolikt. Och att de skulle riskera skandalen och skadestånden faller på sin egen orimlighet. Det finns tillräckligt många sjukdomar att sälja läkemedel mot ändå.

”Bästa sättet att skydda sig mot en farligare variant av sjukdomen som kan komma senare är att få den nu.”

– Det är inget smart sätt att skydda sig på. En på 100 000 invånare kommer att dö av svininfluensa om ingen vaccinerar sig. Man tar en extra risk om man medvetet skaffar svininfluensan för en osäker nytta. Man vet inte om skyddet efter att ha haft svininfluensa är effektivare än själva vaccinet.

”Man måste vaccinera sig varje år för att skydda sig mot svininfluensan.”

– Ja, för allra bästa effekt behöver man det. Vaccinet varar mot oförändrad influensa ett halvår eller sannolikt ett år. Svininfluensan kommer säkert att förändra sig precis som vanlig influensa. Men när man har fått ett grundskydd riskerar man inte längre att bli lika sjuk.

”Det är effektivare att skydda sig mot svininfluensa genom att äta bra kost och d-vitamin och utesluta socker än att ta vaccinet.”

– Nej. God kosthållning hindrar på inget sätt att man blir sjuk. Det är bra att inte vara undernärd men det skyddar inte mot att bli sjuk. Har man normal kosthållning så blir man inte extra skyddad av att ta extra vitaminer, säger Jan Liliemark.

”Svininfluensa är inte farligare än vanlig influensa.”

– Den är framför allt annorlunda. Den är mindre farlig för äldre och mer farlig för yngre friska och barn. Den kanske inte är farligare i dagsläget. Men det kan bli värre. Och då är det för sent att massvaccinera.

”Svenska staten och medier är köpta av läkemedelsindustrin.”

– Myndigheterna är oerhört mycket striktare vad gäller samröre med industrin än läkarkåren. Det förekommer inte ens lunch eller en kopp kaffe. Det är nolltolerans med bestickning och ekonomiskt beroende existerar inte. Ibland har medierna överdrivet riskerna och biverkningarna men på det hela taget har det varit en balanserad rapportering. Medierna verkar ha haft ett ärligt uppsåt och försökt ta reda på vad som stämmer och inte.

”Vaccinet är inte tillräckligt prövat.”

– 12 000 patienter testade prototypvaccinet. Och ytterligare några tusen testade det nya vaccinet, som inte ens krävde kliniska tester. Få läkemedel har testats på så många innan godkännande. Man har haft vaccin mot influensa i flera decennier så man vet väl vilka långsiktiga effekter det har.

”Människan behöver inte vaccinera sig, då hade människosläktet redan varit utdött.”

– Nej, de flesta kommer att överleva även utan vaccin, men det är synd om dem som inte gör det, säger Jan Liliemark.

”Vaccinet innehåller farligt mycket kvicksilver, barn kan få obotliga skador.”

– Nej, vaccinet innehåller ovanligt lite kvicksilver. Ofta använder man tio gånger så mycket kvicksilver som konserveringsmedel i vaccinet. Mängden kvicksilver man får i sig i en dos motsvarar det man får i sig med födan under tre dagar. Med maten får man metylkvicksilver, med vaccinet etylkvicksilver. Det är oklart vad som är farligast. Men även om man räknar med att etylkvicksilver är dubbelt så farligt är det fortfarande ingen fara.

”Det är farligt att injicera adjuvans, det som gör vaccinet effektivare, i kroppen.”

– Man vet att man inte ska ge vaccinet i huden utan i muskeln, annars finns det risk att det kan uppstå kraftiga reaktioner, till och med sår. Men i muskeln får man inte den risken.

”Man kan få diabetes och ledgångsreumatism av skvalen.”

– Det man diskuterar är om man får en för kraftig reaktion av skvalen, att det vänder sig mot kroppens egna substanser. Då finns det en risk för autoimmuna sjukdomar som ms och reumatism. Det är mycket större risk att få de oönskade effekterna av svininfluensan än av vaccinet. Riskerna för att drabbas är väldigt små i båda fallen. Valet är inte mellan att få vaccineffekten eller ingen utan att få svininfluensaeffekten istället.

”Man kan bli förlamad, sluta andas och dö av en nervsjukdom som orsakas av vaccinet.”

– Det handlar om den väldigt ovanliga nervsjukdomen ”Guillain-Barrés syndrom”. I samband med en vaccinationskampanj i USA 1976 fick flera sjukdomen. Men då använde man en helt annan typ av vaccin än idag. Sjukdomen har inte funnits i högre utsträckning bland vaccinerade än ickevaccinerade sedan dess, säger Jan Liliemark.

”Man ökar risken att få cancer om man tar vaccinet.”

– Det finns inget som säger det. Motsatsen är troligare. Det har till exempel gett positiv effekt att ge tuberkulosvaccin till cancerpatienter för att fördröja återfall.

”Vaccinet är farligt.”

– Inga läkemedel är ofarliga. Vaccinet mot svininfluensa ger biverkningar som feber och smärta. Något annat har man inte sett.

”Vaccinet är farligare än svininfluensan.”

– Nej, det är hela poängen. Det är tvärtom, annars skulle man inte rekommendera någon att vaccinera sig. Influensan är farligare än vaccinet. För alla grupper i hela befolkningen.

Följ ämnen i artikeln