Experterna svarar på läsarnas frågor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-28

Frågorna om svininfluensan fortsätter att strömma in till Aftonbladet.

Nästan 400 oroliga läsare har hört av sig hittills.

Här får de – ännu en gång – svar från landets främsta ­experter.

Hur kan det slå så hårt mot unga? (Ralf Karlsson

– ?Vi vet att just yngre, tidigare friska människor har drabbats hårdare än vanligt. Men vi vet inte varför. Det har setts vid andra stora pandemier också. En teori är att unga ofta har ett kraftfullt immunförsvar och det är inte alltid bra eftersom det kan göra att man får en kraftig inflammatorisk reaktion i kroppen.

Om jag får influensan men inga symptom – smittar jag då? /Janne Engberg

–?Ja, det finns fall, men de är ganska få.

Flera fall har blivit livshotande för att man skickat hem patienten utan provtagning. Kan man lita på att man kommer att få vård? /Elize Åkesson

–?Nu inriktar vi oss på att hjälpa till de som är svårt sjuka. Det gör ingen skillnad för dig att veta att det är svininfluensa, du får gå hem och vila i vilket fall. Rådet att gå hem ger man utifrån vad som är troligast. Det låter kanske cyniskt, men alternativet skulle inte bli hållbart. Skulle vi ta hand om alla människor som var oroliga för att bli svårt sjuka i svininfluensa skulle det innebära att personer med andra sjukdomar blir lidande.

Funkar det att desinficera med handsprit? /Pontus Hellgren

–?Handsprit är effektivt mot bakterier och virus men vi vet inte hur ­effektivt det är mot influensan. Smittan kan överföras i luften även om man sitter ganska långt i från varandra. Då är mängden virus ganska liten och det betyder att symptomen blir mildare. De som hostar dig rakt i ansiktet överför jättemycket virus. Ska du skydda dig ordentligt gäller eremitliv.

Eftersom man tydligen inte själv kan avgöra om man är smittad eller inte, när ska man söka läkarvård i sådant fall? /Carina Ödmark

–?De flesta har en referens av hur sjuk man brukar bli och hur det känns, när man känner att det är något allvarligare än vad jag klarar av. Men man lämnas inte vind för våg, det finns möjlighet att få stöd och information innan man åker in.

Hur lång inkubationstid har svininfluensan? /Adis Mahmutovic

–?Ett till sju dygn. Men de flesta verkar insjukna efter tre.

Det står att vi med övervikt, astma och graviditet löper större risk att drabbas hårt av influensan. Men hur mycket större är risken? /Anna Magnusson

–?Det beror på vilken riskgrupp man tillhör. Gravida löper fem gånger högre risk än icke-gravida för komplikationer. Patienter som genomgått en transplantation har en ännu högre risk. De med KOL har åtta gånger högre risk. Men störst risk löper de som har hjärt- och lungsjukdomar och de med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Är det bättre att hålla sitt barn hemma från förskolan ett tag? Hon är 2 år och frisk. /Eva

–?Nej. Barn drabbas hårdare än vid en vanlig influensa, men det totala antalet av svårt sjuka och dödsfall är ändå ganska lågt. En studie där man tittat på 448 människor som har dött i Mexiko visar att åldergruppen 0–9 år klarat sig bäst och därefter kommer de som är mellan 10 och 19 år. Flest döda är 20-29 år.

Hur länge smittar man? / Tina

–?Grov tumregel är att man är smittsam en vecka från det att man insjuknar. Ju mer symptom man har desto värre är det. Man bör vara ­feberfri i minst ett dygn innan man vistas ute bland folk.

Vad vill DU veta om
svininfluensan?

Följ ämnen i artikeln