Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Pensionärer kallas in

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-21

Så ska vården klara massvaccineringens miljoner injektioner

hjälpande hand Sköterskestudenterna Åsa Wretman, 25, och Kim Jüllig Sedvall, 24, kan tänka sig att hjälpa till med vaccinering: ”Som sistaårsstudent känns det okej. Hade det varit första året hade jag kanske inte känt mig bekväm”, säger Åsa.

Nu mobiliseras alla vårdkunniga för att klara massvaccineringen mot svininfluensan.

Både pensionerade sköterskor och vårdelever kan bli inkallade för att begränsa spridningen.

– Det kommer att bli en kraftig påfrestning på vården, det är alla överens om, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen.

Alla svenskar ska erbjudas vaccin.

Just nu förbereds den största massvaccineringskampanjen i Sveriges historia. Det är en kamp mot klockan. De första doserna anländer om ungefär en månad – svininfluensan kan bryta ut vilken dag som helst.

– Även om vaccinet inte hinner stoppa den första vågen, kommer det att kunna minska den andra vågen väldigt mycket, säger Anders Tegnell, smittskyddschef på Socialstyrelsen.

Två doser per person

I går rekommenderade Socialstyrelsen att alla svenskar erbjuds vaccin.

– Målet är att så många som möjligt accepterar, säger Anders Tegnell.

Vaccinet delas ut i två doser per person, vilket teoretiskt kan innebära över 18 miljoner injektioner. Nu uppmanas landstingen att mobilisera alla krafter för att klara vaccineringen: alltifrån skolhälsovård till pensionerad vårdpersonal och vårdelever.

”Viktigt att få svar”

Sjuksköterskestudenterna Åsa Wretman, 25, och Kim Jüllig Sedvall, 24, skulle båda kunna tänka sig att hjälpa till med massvaccineringen.

– Absolut, men det bör finnas handledare på plats. Det kommer säkert att komma upp frågor i samband med vaccinationen och då är det viktigt att de får svar, säger Kim Jüllig Sedvall.

Risk för samhället

Skälen till massvaccineringen är flera: om stora grupper insjuknar belastas vården och vårdköerna ökar. Och om hela arbetsplatser slås ut blir de samhällsekonomiska kostnaderna stora och samhällsviktiga funktioner som vård, polis, räddningstjänst och el- och teleföretag riskeras.

Just nu förbereds katastrofplaner för att se till att just dessa funktioner fungerar även vid ett influensautbrott. Akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm vädjar redan nu till patienter med symtom att inte komma dit.

Många andra länder väljer att bara vaccinera riskgrupperna, men det beror inte på att övriga grupper inte behöver det, enligt Anders Tegnell.

– Många gånger bygger det på att man inte har den tillgång på vaccin som vi har i Sverige och då har man fått göra andra prioriteringar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln