Väljarna dissar Löfven i klimatfrågor
Publicerad 2013-04-07
Nästan hälften av S-väljarna är missnöjda med partiets miljöpolitik.
De har dessutom lågt förtroende för Stefan Löfvens agerande i frågan.
– Det är rättvisande för att han har varit otydlig och ganska osynlig, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
När den sista dagen på S-kongressen i Göteborg inleddes i morse stod miljön på schemat. Partiet ska bestämma vilken miljöpolitik som ska gälla om Socialdemokraterna vinner riksdagsvalet nästa år.
Aftonbladet har tagit del av en mätning gjord av Naturskyddsföreningen bland sossarnas egna väljare. Den visar att nästan hälften av de tillfrågade S-sympatisörerna är missnöjda med partiets miljö- och klimatpolitik. Oppositionspartier brukar i regel ligga bättre till än så i sådana mätningar.
”Lever på gammal idé”
– Det är besvärande resultat och visar att väljarna inte har särskilt stort förtroende. Partiet lever på någon gammal idé om Perssons gröna folkhem men så är det ju verkligen inte, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
S-väljarna oroar sig mest för högre arbetslöshet och ökade sociala klyftor, enligt mätningen. Efter det kommer miljön. Men det är fler som är oroliga för den än terrorism och ekonomisk kris.
– Det stämmer med det man har sett i andra undersökningar. Det är en ödesfråga inte bara för partierna och det politiska livet utan också för Socialdemokraterna, säger Mattias Vepsä, tidigare förbundssekreterare för SSU och som startat tankesmedjan Egalia, som vill lyfta hållbarhetsfrågorna hos S och i fackföreningsrörelsen.
”För otydlig i frågan”
Enligt mätningen har bara 37 procent av S-sympatisörerna högt förtroende för partiledaren Stefan Löfvens agerande i klimat- och miljöfrågor. Övriga har lågt förtroende för honom.
– Det är inget gott betyg för en partiledare. Löfven är alldeles för otydlig och osynlig i frågan, säger Mikael Karlsson.
Senast Löfven stack ut hakan i frågan var, enligt Karlsson, i Almedalen förra året då han pratade om hur miljö och jobb ska förenas.
Nästan 70 procent av S-väljarna efterfrågar en högre ambitionsnivå.
I dag ska S-kongressen anta ett klimatpolitiskt ramverk kopplat till styrmedel som skatter och lagstiftning.
S förslag om klimatpolitiskt ramverk
Minska utsläppen av växthusgaser. Sverige ska år 2050 vara ett land utan fossila bränslen. För att ge tydliga långsiktiga signaler vill vi införa ett klimatpolitiskt ramverk som leder till utsläppen minskar med minst 90 % till år 2050 jämfört med 1990.
Delmål för år 2030 och 2040 liksom sektorsvisa mål ska finnas med och årliga avstämningar av klimatmålen ska göras.