Ökat stöd för SD – tar väljare från M och KD
Publicerad 2016-11-16
Sverigedemokraterna ökar – för tredje månaden i rad.
Och de växer på Moderaternas och Kristdemokraternas bekostnad, visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.
– De tappar mest till SD, trots att båda partierna har försökt att markera i frågor som rör migration och lag och ordning, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.
Under våren och sommaren klingade SD:s uppgång i opinionen av. Partiet, som ökade kraftigt efter valet 2014, började tappa stöd.
Men i augusti bröts trenden. Det bekräftas även i en ny opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio som visar att SD ökar för tredje månaden i rad.
Om det vore val i dag skulle 21,5 procent av väljarna rösta på Jimmie Åkessons parti, en ökning med 1,5 procentenheter sedan oktober. Siffran ligger högt över valresultatet på 12,9 procent.
För M är trenden den motsatta. Partiet har stöd av 22,0 procent i mätningen, vilket innebär att man backat med 2,6 procentenheter sedan i augusti. Även KD tappar och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.
– M och KD tappar mest till SD, trots att båda partierna har försökt att markera i frågor som rör migration och lag och ordning, säger Karin Nelsson på Inizio.
SD vinner på M:s och KD:s bekostnad
Hon säger att det kan vara så att människor upplever att SD ”säger som det är”.
– Samtidigt ses M och KD som en del av etablissemanget. Det kan jämföras med det som händer i andra länder med valet i USA som senaste exempel.
SD:s partisekreterare Richard Jomshof gläds åt framgången.
– Vi låg jättehögt för ett år sedan när migrationsvågorna i Europa började och vi stod ensamma och kritiserade den politik som regeringen förde. Sedan började S till viss del, men framförallt M, uttala sig kritiskt kopplat till invandringspolitiken. M har varit tydliga med att man har bytt fot och stoppade vår framgång i opinionen, säger han.
Jomshof tror att SD tjänar på att S utmålat hans parti som huvudmotståndare, men menar samtidigt att väljarna inte litar på Anna Kinberg Batras moderater.
– När M mer eller mindre är ensamma inom Alliansen om att kraftigt vilja begränsa invandringen, medan C och L vill något annat, då menar vi att M inte är trovärdiga. Vi har försökt få ut det budskapet.
Tomas Tobé, partisekreterare för M, säger i en kommentar:
– Vi ligger kring valresultatet i de flesta mätningarna medan S tappat rejält, över fem procentenheter sedan dess. SD:s uppgång efter valet har främst inneburit minskat stöd för S.
Mörkt för Alliansen
Det ser allt mörkare ut för Alliansen, då även Liberalerna ligger kvar på en låg nivå. Enda ljusglimten står Centerpartiet för, som ligger kvar på sin höga nivå. Därmed är man det enda borgerliga parti som vunnit väljare sedan valet.
Stödet för S ökar med 1,2 procent, vilket innebär att partiet i praktiken legat still i opinionen det senaste halvåret, något som även gäller Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Kampen mellan de traditionella blocken tätnar. Allianspartierna tappar tillsammans 2,1 procentenheter och samlar i dag 38,2 procent. De tre rödgröna partierna ökar med 1,6 procentenheter och har stöd av 37,8 procent.
Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!