Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Alliansens krav på Löfven - inför förhandlingarna

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-11-07

ATEN. Här är Allianspartiernas gemensamma krav på Stefan Löfven inför förhandlingarna om svensk välfärd.

De säger blankt nej till ett generellt vinsttak.

Och de vill se hårdare ekonomiska straff för aktörer som inte sköter sig.

– Det har varit ett alldeles för högt tonläge i välfärdsdebatten. Statsministern har själv stått för yviga påståenden, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

I morgon överlämnas den uppmärksammade Välfärdsberedningens betänkande till regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi (S). Arbetet med att ta reda på hur vinstuttaget i privata välfärdsbolag ska kunna begränsas, att ”stoppa vinstjakten”, är en del av den överenskommelse som slöts efter valet mellan regeringen och Vänsterpartiet, som drivit frågan mot vinster inom skola, vård och omsorg mycket hårt.

Det är redan känt att utredningen kommer att följas av blocköverskridande samtal i frågan mellan regeringen, Allianspartierna och Vänsterpartiet.

Nu står det klart vilka krav som de fyra borgerliga partiledarna kommer ställa på Shekarabi och statsminister Stefan Löfven (S) för att alls kunna gå med på en bred uppgörelse. I en debattartikel i Dagens Nyheter slår man fast att Alliansledarna helt avvisar ett generellt vinsttak - något man menar hotar både mångfald och kvalitet. Man kräver också att det införs generell tillståndsplikt samt ägar- och ledningsprövning för hela välfärden. Dessutom har man, efter interna förhandlingar, enats om ett krav på att det behövs nationella kvalitetskrav och hårdare sanktioner mot de aktörer, både privata och offentliga, som inte sköter sig. Kravet inkluderar också hårdare ekonomiska straff för aktörer som levererar dålig välfärd.

Ställer gemensamma krav för att gå med på uppgörelse

Under sin vistelse i Aten kommenterar M-ledaren Anna Kinberg Batra kraven för Aftonbladet. Hon säger att Alliansledarna fört samtal i frågan under en längre tid.

– Nu publicerar vi fyra partiledare tillsammans gemensamma krav för att en blocköverskridande överenskommelse ska vara möjlig.

Hon menar att ordning och reda, samt kvalitet, måste vara ledorden.

– Den som sviker, som inte levererar tillräckligt bra välfärd måste få känna på hårdare sanktioner än vad som sker nu. Det är helt oacceptabelt att man kan fortsätta driva en skola eller vårdenhet som inte ger tillräcklig kvalitet. Då måste det kosta.

Kravet på hårdare ekonomiska sanktioner är nytt.

– Staten måste vara beredd att agera och det hårdare än vad som är möjligt i dag, oavsett om det är offentligt eller privat, säger Kinberg Batra.

M-ledaren slår också fast att välfärdsutredningen redan innan den presenterats har spelat ut sin roll.

– Det har varit ett antal turer kring utredningen. Det är klart det reser frågetecken när utredningens egna experter hoppar av och skriver artiklar mot uppdraget.

”Löfven har stått för yviga påståenden”

Hon är också hård i sin kritik mot hur Stefan Löfven agerat i debatten kring välfärden.

– Det har varit ett högt tonläge. Statsministern har själv stått för yviga påståenden om utförsäljning av barn på börsen. Det tror inte jag lär några barn att läsa bättre. Nu behöver vi lämna det här hätska tonläget bakom oss.

Tror du att det är möjligt att enas kring välfärden?

– Jag skulle tycka det vore bra för Sverige om regeringen valde att ansluta sig till det här så att vi får ett brett stöd. Det är till slut ett val som Stefan Löfven kan behöva göra handlar den här debatten om att hota valfriheten, eller handlar det om att Sverige ska ha en välfärd som inte sviker någon. Om det sistnämnda gäller är vi beredda att agera redan nu.

Det finns i dag en majoritet i riksdagen, bestående av Allianspartierna och Sverigedemokraterna, mot generella vinstbegränsningar för välfärdsföretag.