Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Uppgörelse klar om energipolitiken

Publicerad 2016-06-10

Uppgörelsen om energipolitiken är klar.

Målet för Sverige blir att ha 100 procent förnybar elproduktion år 2040 – men det innebär inget slutdatum för kärnkraften.

Parterna har också kommit överens om att fasa ut den så kallade effektskatten på kärnkraftsel.

– Det här är en historisk dag, säger statsminister Stefan Löfven.

Uppgörelsen om hur Sveriges energipolitik ska utformas är klar. I dag stod det klart att regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna efter lång tids förhandling nått en överenskommelse.

– Jag är väldigt, väldigt glad, säger energiminister Ibrahim Baylan, när han inleder presskonferensen tillsammans med de andra partierna.

Uppgörelsen innebär bland annat att Sveriges mål är att ha 100 procent förnybar elproduktion år 2040 - detta innebär däremot inte att det blir ett slutdatum för kärnkraften.

– Det ska finnas en möjlighet att bygga ny kärnkraft, men bedömningen är i dag att det inte är rimligt, säger Ibrahim Baylan.

Det blir alltså precis som i dag upp till ägarna av kärnkraftsverken att besluta om framtiden för kärnkraftsverken.

Det står också klart att den så kallade effektskatten på kärnkraftsel ska avvecklas stegvis under en tvåårsperiod med start 2017. Detta är något som branschen har krävt för att det i framtiden ska vara ekonomiskt lönsamt med kärnkraftsverk. Precis som i tidigare överenskommelse tillåts tio nya kärnkraftsreaktorer som ersättning för befintliga anläggningar.

Höjd energiskatt

Finansiering av den slopade effektskatten och sänkningen av fastighetsskatt på vattenkraft ska ske genom en höjning av energiskatten.

– Det kommer behövas en höjning på 4 öre per kilowattimma. Det ska sättas i relation till de nästan 40 öre som elpriset har sjunkit de senaste åren, säger Baylan.

Moderaternas och Krisdemokraternas representanter i förhandlingarna lyfter fram att Sverige nu kommer att ha en forsatt kärnkraftsproduktion - något som var viktigt för båda partierna.

– Det har funnits ett hot om att all kärnkraft ska stängas de närmaste fem åren. Det hade fått förödande konsekvenser för hushåll och företag. Nu expressavvecklar vi kärnkraftsskatten och på så sätt ser vi till att Sverige kan ha kärnkraft under en överskådlig tid, säger Lars Hjälmered (M).

– Vi har i och med överenskommelsen nått målet att rädda kärnkraften, säger Penilla Gunther (KD).

Rickard Nordin (C) säger att de mest väsentliga delarna av Centerpartiets energipolitik finns med i uppgörelsen.

– VI är väldigt nöjda med att skatten på vattenkraften ska få sänkningar på samma nivå som kärnkraften, säger han.

"Historisk dag"

Statsminister Stefan Löfven kallar överenskommelsen "historisk".

– Det här är en historisk dag, när vi för första gången får en så här bred, långsiktig överenskommelse om energipolitiken. Det kommer att ge Sverige ett robust elförsörjningssystem med både leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och konkurrenskraftiga priser, säger sStefan Löfven i en kommentar från TT.

Han tillbakavisar kritiken från Jonas Sjöstedts om att regeringen har lagt sig platt för Moderaterna.

– Det är helt fel. Det är fem partier som har tagit ett gemensamt ansvar. Det är fråga om att ge och ta, som i alla förhandlingar, säger Stefan Löfven.

Vänsterpartiet står utanför uppgörelsen. Jonas Sjöstedt är missnöjd och anklagar regeringen för att ha "köpt Moderaternas politik".

– I den här uppgörelsen finns inget slutdatum för kärnkraften, det innebär att nya kärnkraftverk kan byggas. Därmed finns heller inget datum för när vi ska ha ett förnybart energisystem, säger han till TT.

Han säger vidare att avvecklingen av effektskatten på kärnkraft påverkar budgeten som V förhandlar med regeringen om.

– Vill de göra något på det området får de vackert komma och förhandla med oss. Vi kräver bra betalt för det.