Kungen om att lösa klimatkrisen och sin egen miljöpåverkan
Uppdaterad 2015-12-11 | Publicerad 2015-11-30
PARIS. Kungen funderar en hel del kring sin klimatpåverkan och om han lever som han lär.
Och han är övertygad om att världen måste bekämpa klimathotet.
– Löser vi inte det här så spelar det ju ingen roll vad vi håller på med, säger han.
Sverige är representerat av både statschefen i form av kung Carl Gustaf och regeringschefen genom statsminister Stefan Löfven (S) på klimattoppmötet Cop21 i Paris.
Aftonbladet fick en intervju med kungen i en paus mellan de bilaterala samtal han har under dagarna i Frankrike. Kungen påpekar att han inte deltar i några politiska möten, men att han är mycket intresserad av frågorna och därför gärna lyssnar på forskare och samtalar med andra länder, vilket han gjort i många år nu.
Han har deltagit i miljömöten ända sedan första Stockholmsmötet 1972 och han var med både i Rio 1992 och i Köpenhamn 2009.
”Alla vill göra något bra”
Här i Paris upplever kungen att ländernas intresse för klimatet har ökat. I Köpenhamn var det endast ett 40-tal länder som drev frågorna, nu har över 180 länder lämnat in planer till FN för hur man tänker minska sina utsläpp.
– Det känns att alla vill göra något bra. I Köpenhamn nådde man inte hela vägen fram, men nu känns det att man verkligen vill försöka komma fram ett snäpp till, säger han.
I en undersökning från Aftonbladet/Inizio står det klart att en stor del av svenska folket är beredda på att förändra sina liv för miljöns skull. Många kan tänka sig att dra ned på köttätande och att flyga mindre.
Kungen har installerat en solenergianläggning på Slottets tak och har tidigare öppnat för att förbjuda alla badkar, av samma orsak.
– Man skulle förbjuda alla badkar, sa han i en intervju.
Även om han sa det på ett "lite skämtsamt" sätt, så fanns det en hel del allvar bakom. Orsaken var att kungen hade börjat fundera på hur mycket mer vatten det går åt vid bad jämfört med om man duschar.
– Jag fick den tanken, vi har ju hållit på så mycket med de här frågorna och så skämdes jag plötsligt över det här, jag kände "ojdå", att jag inte riktigt levde som jag lär, säger han.
Funderar över egen klimatpåverkan
På frågan om det finns annat som kungafamiljen kan tänka sig att göra för att minska sin klimatpåverkan svarar kungen:
– Jag har inte kommit på det ännu.
Att så många i undersökningen misstror möjligheten att lyckas med målet om att hålla jordens uppvärmning under två grader verkar dock inte imponera på statschefen. Han tror att det går – om alla hjälps åt.
– Det blir väldigt svårt att klara av det, men se på ozonhålet. Det var ju problem för några år sedan, men så pang, när alla hjälptes åt så klarade vi det, säger kungen.
Är det här den fråga som kungen är allra mest intresserad av?
– Det är klart, jag har hållit på med det länge, men det kommer ju nya frågor hela tiden, terroristhotet i världen och flyktingströmmar är väl det som ligger närmast just nu. Men man kan väl säga att det här ligger som en grund hela tiden.
– Om vi inte kan lösa det här så spelar det ju ingen roll vad vi håller på med. Det här måste vi lösa bara, miljöfrågorna och energikonsumtionen och CO2-utsläppen, man har ju faktiskt börjat bryta trenden, den har ju fått en liten knäck, inte neråt, men den verkar kanske börja plana ut lite.