Merkel: Sverige har en viktig roll framöver
Uppdaterad 2016-07-15 | Publicerad 2015-09-08
Stefan Löfven och Angela Merkel fortsätter att pressa andra EU-länder att ta emot fler flyktingar.
När de båda ledarna höll en gemensam presskonferens sa den tyska förbundskanslern att Sverige är en viktig samarbetspartner:
– Vi har gemensamma tankar och gemensamma positioner och vi vill stärka det europeiska systemet.
Stefan Löfven besöker i dag Tyskland för att diskutera flyktingkrisen med förbundskansler Angela Merkel. Strax efter klockan 13 höll de båda ledarna en gemensam presskonferens i Berlin.
– Jag är glad att återigen kunna välkomna Stefan Löfven. Vi har gemensamma tankar och gemensamma positioner och vi vill stärka det europeiska systemet, sa Angela Merkel.
Löfven och Merkel är överens om att det behövs ett nytt och permanent system för att fördela flyktingar mellan EU:s länder.
Något som Löfven även framförde under måndagen.
– Tyskland och Sverige är överens om att alla måste ta ett större ansvar, att antalet flyktingar ska spridas på flera länder, men vi är långt ifrån den lösningen än, sa Angela Merkel.
Fortsätter samarbetet
Den svenska statsministern sa att han är bekymrad över att flera EU-länder vägrar ta sitt ansvar.
– Jag är hoppfull när jag hör att fler ledare säger sig vilja göra mer, samtidigt är jag bekymrad över att fler länder vill smita undan sitt ansvar. Men något system för att straffa de länder som bryter mot en eventuell överenskommelse vill han inte tala om.
– Varken jag eller Angela Merkel vill börja i den änden. Vi har ett europeiskt råd i oktober och en rad ministermöten tidigare, så låt oss börja i den änden och inte börja med sanktioner, säger han.
Löfven sa vidare att Tyskland och Sverige kommer fortsätta samarbetet för att reformera EU:s flyktingpolitik.
– Vi har en samsyn om EU:s väg framåt. Till att börja med vill vi se ett permanent och tvingande system som träder i kraft när antalet flyktingar ökar kraftigt, sa han.
"Sverige har en viktig roll framöver"
På Aftonbladets fråga hur viktig Sveriges och Stefan Löfvens roll är i arbetet med att förändra EU:s flyktingpolitik svarade Merkel:
– Jag anser att Sverige har en viktig roll framöver. Sverige är vid sidan av Österrike och Tyskland det land som tar hand om flest flyktingar och vi diskuterar en gemensam framtid. Det handlar inte om tal utan om värden och vilka rättigheter som gäller. Därför anser jag att det är viktigt att vi har en gemensam position.
Exakt hur den nya fördelningssystemet ska se ut kunde varken Löfven eller Merkel svara på.
– Vi kommer inte att hitta en lösning i dag och inte i morgon heller, men så snart som möjligt, sa Merkel.
– Vi ska inte straffa och attackera de andra medlemsländerna utan koncentrera oss på att hitta en enighet, sa Löfven.
Vill inte diskutera antal
Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel har slagit fast att Tyskland skulle kunna ta emot en halv miljon flyktingar årligen de närmaste åren. Hur många Sverige skulle kunna ta emot är dock ingenting som Löfven vill svara på.
– Vi sätter inte upp någon sådan siffra därför att vi har ett asylsystem som säger att varje människa som kommer till Sverige har rätt att få sin sak prövad. Vi är inte ens i närheten av de siffrorna, Tyskland är ett mycket, mycket större land, men det är så att många inte får sin ansökan beviljad, mellan 50 och 60 procent får stanna. Den ordningen vill jag behålla, säger Löfven.
– Däremot har vi sagt att antalet kvotflyktingar, som görs upp med UNHCR, kan vi öka på. Jag har nämnt antalet 100 000, blir det fler är det absolut okej för min del.
Stefan Löfven åker tillbaka till Stockholm direkt från Berlin för ett möte med Österikes förbundskansler Werner Faymann i Rosenbad, där flyktingfrågan också kommer att diskuteras.