Fyra av tio vill ha ny folkomröstning om EU

Stödet för en ny folkomröstning om medlemskapet i EU växer.

Fyra av tio vill göra om den.

Lite märkligt är det eftersom en majoritet av väljarna tycker att Sverige ska fortsätta som medlem i unionen.

Statsminister Stefan Löfven på EU-möte.

I november är det 23 år sedan en majoritet av svenska folket röstade in landet i Europeiska unionen. Men nu tycker alltfler att det är dags att göra om folkomröstningen.

I juni förra året ville 33 procent av väljarna att Sverige skulle göra om folkomröstningen. Nu har stödet för en ny omröstning växt till 41 procent av väljarna.

Det är en anmärkningsvärd ökning, av flera skäl. För det första är det en ickefråga politiskt. Inget parti driver en ny folkomröstning, utom i viss mån Sverigedemokraterna, om medlemskapet. Frågan är icke existerar inte på den politiska dagordningen.

Men förklaringen kan vara att marken skälver under EU-projektet. Det ifrågasätts framför allt av högernationalistiska och populistiska partier i ett flertal medlemsländer, partier som för närvarande har vind i seglen.

Två exempel är Geert Wilders Frihetsparti som kan bli störst i parlamentsvalet i Nederländerna i mitten av mars. Och Nationella Frontens Marine Le Pen som just nu leder opinionsmätningarna inför presidentvalet i Frankrike i april och maj.

De kan peka på EU:s misslyckanden med kampen mot terrorismen, handlingsförlamningen i frågan om att fördela de många flyktingarna mellan olika länder och brexit, Storbritanniens beslut att lämna EU efter 44 år som medlem.

Men även om 41 procent av de svenska väljarna tycker att det är dags för en ny folkomröstning vill 58 procent att Sverige ska fortsätta vara medlem i EU. Det är ungefär lika många som i juni förra året.

Med tanke på att många anser att EU går igenom sin svåraste kris i modern tid är stödet för medlemskapet överraskande stabilt. Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström svarade så här i en intervju i Aftonbladet tidigare i år på frågan hur EU mår just nu:

– Det är ett fall av ganska allvarlig depression och dåligt självförtroende. Kriserna är många och utmaningarna är jättestora.

Men trots det vill alltså nästan sex av tio att Sverige fortsätter som medlem i EU. Sveriges EU-vänner kan andas ut.

LÄS OCKSÅ:

Hur tänkte egentligen britterna? Så här! Argumenten för och emot brexit


Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Följ ämnen i artikeln