S vill förbjuda mobiltelefoner i skolan
Publicerad 2018-03-26
Socialdemokraterna går till val på att stoppa mobiltelefoner i klassrummen.
Partiet vill ha ett förbud – för att öka studieron för grundskoleelever.
– På lektionerna ska eleverna koncentrera sig på undervisningen och inte på vad som står i mobilen, säger Anna Ekström (S).
Att mobiltelefoner kan störa elevernas koncentration och minska arbetsron i klassrummen är inte nytt. Det har slagits fast både i forskningsstudier och är omvittnat av personal inom skolan.
Men något förbud har det hittills inte funnits.
Därför har många rektorer runt om i landet i stället löst frågan på egen hand. Eleverna får lägga sina telefoner i en förvaringslåda, ett så kallat mobilhotell, under skoldagen och får tillbaka den när det är dags att gå hem.
Vill se nationellt förbud
Nu vill Socialdemokraterna att mobiltelefoner ska förbjudas i lag för elever i grundskolan, slår finansminister Magdalena Andersson och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström fast.
– I dag är det tillåtet att ha mobilen på lektionen men skolan kan genom olika ordningsregler bestämma att man inte får ha det. Vi vill vända på ordningen och säga att utgångspunkten ska vara att man inte ska ha mobiltelefoner med i klassrummet, säger Ekström.
Hon tillägger att man dock tänker sig att det ska gå att göra undantag från förbudet, i särskilda fall.
– Om läraren bedömer det ska en elev kunna få ha en mobiltelefon, till exempel om en elev har en förälder som är sjuk och behöver nå sitt barn.
Många skolor har redan löst det här problemet, är inte ett förbud ganska onödigt då?
– En viktig konsekvens av det här är att det blir mindre tjafs om mobiltelefoner ute på skolorna. På det här sättet får läraren lagstiftningen i ryggen, säger Ekström.
Hur telefonerna ska förvaras under skoltid vid ett eventuellt förbud har S inget färdigt svar på. Det kan komma att lösas på olika sätt på olika skolor.
”Ska få med sig kunskaper för livet”
Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att en lugn och trygg skola är av största vikt för att eleverna ska lyckas.
– Alla barn, oavsett vem de är eller vilka föräldrar de har, ska få med sig kunskaper för att klara sig i livet och på arbetsmarknaden. Det är en otroligt viktig del av den svenska modellen, säger hon.
Det handlar bland annat om att alla ska få en utbildning som gör att de i framtiden klarar en arbetsmarknad som ställer allt högre krav, säger finansministern.
– Vi har gjort mycket under mandatperioden, inte minst ökat resurserna till skolan rejält och satsat på lärarna och lärarutbildningen, men vi behöver också ha mer fokus på att skolan ska vara en trygg och lugn plats för både lärare och elever.
Även Björklund vill förbjuda
Även Liberalernas partiledare Jan Björklund öppnade nyligen för ett förbud mot mobiltelefoner i klassrummen.
– Mobilerna ska bort, sa han till SVT.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har dock varit tveksam till ett nationellt förbud. Han har i stället förordat lokala initiativ ute på skolorna.
Anna Ekström och Magdalena Andersson menar att det blir intressant att se hur S-förslaget kommer att tas emot.
– Det här är ett förslag som vi går till val på, det ska bli intressant att se vilka partier vi får stöd från. Jag tror vi får starkt stöd från lärare och föräldrar. Kanske också många elever som kan tycka att det blir tryggare, säger Ekström.
Fler ordningsförslag väntar
I skolan finns ju en rad andra ordningsproblem, kepsförbud är en annan sak som har diskuterats. Kommer det ett sådant förslag?
– Vi kommer att återkomma med fler förslag. Ska svenska elever lära sig mycket då ska det vara trygghet och studiero i skolan och vi vet att det finns mer att göra på det området. Den svenska skolan ska präglas av trygghet och studiero, säger Ekström.
SSU:s ordförande Philip Botström är positiv till ett mobilförbud.
– Det är bra att S vill införa mobilförbud under lektionstid. Det är eleverna med tuffast förutsättningar som drabbas värst av stök i klassrummen, säger han.
Facket ger tummen upp
Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén gillar förslaget.
– Lärarna är de pedagogiska ledarna i klassrummet och tillsammans med rektor de som ska avgöra mobiltelefonernas roll i skolan. Leder förslaget till detta så tycker jag definitivt att det här är ett förslag att överväga, säger hon.
Åsa Fahlén menar att ett mobilförbud ska ses mot bakgrund av att studieron i svenska klassrum generellt är sämre än i jämförbara länder.
– Mobiltelefoner kan vara störande på lektionerna, men man måste samtidigt komma ihåg att de också kan vara ett pedagogiskt verktyg.
Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.