Åkesson välkomnar M-ledarens utsträckta hand
Publicerad 2017-01-19
Anna Kinberg Batra börjar bli ”smått desperat”.
Men får hon inte Liberalerna och Centerpartiet med sig kan det innebära slutet för Alliansen.
Det tror SD-ledaren Jimmie Åkesson.
– Vill de inte avsätta den sittande statsministern är frågan om Alliansen ens existerar längre, säger Åkesson till Aftonbladet.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar Anna Kinberg Batras besked om att hon är beredd att fälla den nuvarande regeringen
Så här säger han i en intervju med Aftonbladet:
– Det är ett stort steg i rätt riktning. Märkligt att det har tagit halva mandatperioden att komma fram till att hon vill genomföra sin egen politik. Men nu säger hon att hon vill avsätta, eller byta, regering så snart som möjligt om jag lyssnar rätt. Och det återstår att se om hon menar allvar. Menar hon allvar innebär det att hon måste ta vårt stöd för att genomföra det.
Vilka krav kommer du att ställa?
– Det vi har sagt är väldigt kopplat till invandringspolitiken. Om den omsvängningen som moderaterna säger sig vilja genomföra också blir verklighet och om den återspeglar sig i politiken de vill föra. Sen handlar det om andra saker där jag tycker att moderaterna brast när de hade regeringsmakten i åtta år; de så kallade fattigpensionärerna, de offentliganställdas villkor och barnfamiljerna.
Du har tidigare erbjudit M att bilda regering tillsammans med ditt parti och KD. Nu säger AKB nej till det. Kommentar?
– Hon vill ju bilda en alliansregering, men det är ingen som tror att Alliansen kommer att få en egen majoritet efter valet. Och då är frågan om Alliansen ens finns efter valet 2018? Det vet vi inte än. Och vad innebär egentligen Alliansen? Man är inte särskilt överens om väsentliga frågor, som till exempel integrations- och migrationspolitiken. Där finns väsentliga skillnader mellan Liberalerna och Moderaterna och Centerpartiet. Och det är ändå en fråga som väljarna tycker är en av de viktigaste och som har dominerat debatten fullständigt det senaste året. Kan man inte komma överens i den frågan tror jag i alla fall att det blir svårt att komma överens i en alliansregering.
Kan hon sitta kvar som alliansledare om Liberalerna och Centern säger nej till hennes invit?
– Frågan är om Alliansen ens finns då. För när det största allianspartiet går ut så här tydligt och säger att man faktiskt vill genomföra sin politik och att man är beredd att avsätta den sittande statsministern så snart som möjligt, då vill det ju till att de partier man säger sig vilja samarbeta med vill samma sak.
Har det förekommit inofficiella kontakter mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna om eventuellt samarbete?
– Det finns en tydlig opinion inom Moderaterna, där många ledande moderater, men också människor som finns i den moderata periferin, vill att det ska finnas ett samarbete mellan oss och moderaterna. Det är framförallt där som kontakterna har funnits. Vi har diskuterat med de människor inom Moderaterna som driver den här opinionen. De kontakterna har funnits en lång tid och de kommer att intensifieras efter det här utspelet.
Anna Kinberg Batra sa för åtta dagar sen att hon inte tror på en gemensam alliansbudget före valet. Varför tror du att hennes utspel kommer nu?
– Jag kan inte se att så mycket har hänt på en vecka, jag är lite förvånad att det kommer nu. Men varje undersökning som kommer och som visar att vi ökar vårt förtroende i fråga efter fråga – sådant kan utlösa den här typen av utspel. I den senaste undersökningen som kom i dag ser man att vi har gått om Moderaterna i opinionen. Anna Kinberg Batra kanske börjar bli smått desperat och känna att det inte spelar någon roll vad hon än gör så lyckas hon inte vinna tillbaka de här väljarna som har gått till oss efter valet.
Om opinionen håller i sig och ni förblir näst störst, kan rollerna svänga, så att ni börjar ställa krav på Moderaterna?
– Frågan är om det inte redan har börjat svänga. Moderaterna har hela den här mandatperioden och i synnerhet det senaste året i hög grad speglat vår politik. Man tar efter våra förslag, man lägger i princip fram förslag som är identiska med våra och kopierar vår politik. Det är ju ett tecken på att man börjar bli lite smått desperat, att man har hamnat på efterkälken i debatten. Å ena sidan vill man ha allianssamarbetet som man har haft i åtta år, samtidigt som man börjar inse att det inte är ett självklart regeringsalternativ längre. Vi har under den här mandatperioden lyckats med att föra Moderaterna framför oss.
Er historia, och företrädare som gör rasistiska utspel har angetts som skäl för att inte samarbeta med er. Är det slut med dem nu?
– Man måste se saker för vad de är. Även Moderaterna har haft företrädare, lokalt framförallt, som har gjort konstiga uttalanden. Det förekommer i alla partier. Men när landets framtid står på spel och det handlar om att styra landet och om regeringsfrågan då menar jag att sådant där väger ganska lätt. Det är klart att man kan använda det som ett svepskäl till att inte vilja samarbeta med oss, men det håller inte hur länge som helst.
Fler reaktioner på beskedet (från Twitter):
Jonas Sjöstedt, partiledare (V):
Alice Teodorescu, chef för GP:s ledarredaktion (oberoende liberal):
Uld Bjereld, statsvetare och ledamot i S partistyrelse:
Daniel Swedin, skribent Aftonbladets ledarsida (oberoende S):