Astronauter kan åka till Mars – men glömma varför
Uppdaterad 2015-05-19 | Publicerad 2015-05-18
Farlig strålning i yttre rymden kan sätta käppar i hjulet för Mars-resor.
Astronauter riskerar att åka till Mars – men inte komma ihåg varför, skriver Science Advances.
Förra året avslöjade Nasa långtgångna planer på att skicka människor till Mars inom femton år. Men redan nu har planerna stött på ett stort hinder.
Enligt forskare på University of California riskerar astronauterna utveckla demens på grund av farlig strålning. En enkel resa till Mars tar 150 till 300 dagar och då kommer astronauterna bombarderas med laddade partiklar som kan skada det mänskliga nervsystemet och orsaka hjärnskador. Sedan tidigare är det känt att kvinnor är mer känsliga för rymdstrålning, därför tillbringar kvinnor i dag drygt 30 procent kortare tid i rymden än män.
– Detta är inte positiva nyheter för astronauter som befinner sig på en 2-årig resa till Mars, säger Charles Limoli, professor i strålningskunskap på UCI's School of Medicine, till The Telegraph.
Testade på råttor
Upptäckten gjordes genom att forskare utsatte råttor för strålning som påminner om den i yttre rymden. De kom fram till att testråttorna fick svåra hjärnskador. Nervceller skadades och påverkade bland annat minnet.
Astronauter som i dag befinner sig på Internationella rymdstationen utsätts inte för den direkt farliga strålningen. De befinner sig innanför Van Allenbältet, ett område i jordens magnetosfär som skyddar jorden mot farlig strålning.
En lösning på problemet kan, enligt forskare, vara att bygga en rymdfärja som med hjälp av sköldar skyddar mot strålningen. Men strålningen är såpass stark att den oavsett kommer penetrerar en sköld.
– Ett system är under utveckling, säger Limoli.
Demens är inte det enda som drabbar astronauter i rymden. Bland annat har det bevisats att astronauter drabbas av synnedsättning, njurskador och infertilitet. Nasa är såpass oroliga för sina astronauter att de erbjuder dem att frysa sina ägg eller spermier före en rymdresa.