Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Vallfärdar till Norge – för ett jobb

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-12

Här finns jobben

OSLO. De har lämnat finanskrisens Sverige.

Här, på andra sidan gränsen, finns jobben.

Aftonbladet har träffat de svenska ungdomarna som tagit över på de norska krogarna.

– Det jobbar svenskar på varenda krog här, säger kallskänkan Fredrik Jungblut, 24.

Snabbt blir han beordrad att sluta snacka. Bakom ordern står souschefen Morgan Girand från Växjö. Han är 20 år och bestämmer allt på det här stället i kväll.

Lax, potatis och sparris hamnar på tallrikarna. Servitören Kim Ivesund, 27, bär ut till gästerna.

Vi är på den norska finkrogen där alla i köket är svenskar. Kim Ivesund började arbeta här för bara några dagar sen. Han lämnade Sverige. Lämnade stämplandet och timjobben i Skövde bakom sig för ett heltidsjobb som servitör i Norge.

– Det var dags för en förändring.

”Man tjänar bra här”

Nu står vi i köket på hans nya arbetsplats, Meatmarket, nere på Akkers Brygge i Oslo. Här i hamnområdet jobbar det svenskar på de flesta av krogarna. På många av ställena vi besöker är uppemot hälften av personalstyrkan svenskar i 20-årsåldern som flytt ungdomsarbetslösheten.

Malin Johansson, 20, från Tidaholm kom också nyligen till Oslo och arbetar främst i restaurang och hotellbranschen för ett bemanningsföretag.

– Man tjänar bra pengar här.

Och det är jättebra dricks. Att arbeta i Norge har blivit något av en svensk ungdomstradition. En tradition som gått i arv. De flesta vi pratar med har äldre syskon eller vänner som arbetat här tidigare.

– Många är intresserade. Det blir ett första steg in i arbetslivet när det är svårt att få jobb i Sverige, säger Paula Artell på arbetsförmedlingen i Strängnäs, där många ungdomar söker Norgejobb. Alla vi pratar med på krogarna i Oslo vittnar om en utflyttningsboom i finanskrisens spår. Förra året flyttade 7 600 svenskar till Norge, en ökning med 76 procent sedan 2004. Men det finns troligen ett stort mörkertal eftersom den som inte ska vara i landet längre än sex månader inte behöver registrera sig.

”Norrmännens polacker”

– Jag har jobbat här ett par år men det är många av mina kompisar som funderar på att komma hit nu när det är dåligt med jobb i Sverige, säger Morgan Girand.

Och det gäller inte bara restaurangbranschen.

Magnus Timmerklev blev uppsagd från ett arbete som plattsättare i Karlstad och hittade inga nya jobb. Med fru och barn var läget brådskande. Norge, och ett plattsättarjobb i Asker utanför Oslo, blev lösningen.

– Lönen är bättre nu. Och jag har faktiskt fått mer tid till barnen.

Redan 1860 vallfärdade svenskarna över gränsen. Då, liksom nu, var det jobben och höga löner som lockade.

Peggy Nyholm på Hotell- och Restaurangfacket:

– Vi är norrmännens polacker. Vi kommer och tar deras jobb för en billigare peng.

Följ ämnen i artikeln