Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Så många säljer sina julklappar

Uppdaterad 2012-12-17 | Publicerad 2012-12-13

Nästan hälften av alla svenskar kan tänka sig att sälja sin julklapp på nätet, visar en ny undersökning. Aftonbladets relationsexpert Lina Lindkvist hoppas att det är presenterna det är fel på, och inte relationerna.

Vi köper julklappar som aldrig förr.

Men ofta motsvarar presenterna inte våra förväntningar.

Nästan hälften av svenskarna kan tänka sig att sälja sin julklapp vidare – särskilt om den kommer från jobbet.

Ögonen tindrar och förväntningar stiger. Vad kan det vara?

Men när väl klappen är öppnad kommer nästa tanke: ”Vågar jag sälja den här?” – i alla fall för många svenskar.

”Hoppas det säger mer om presenten”

47 procent av dem kan nämligen tänka sig att sälja sina julklappar på Blocket, enligt en undersökning från Yougov, som frågat ut 1000 svenskar om deras julklappsvanor.

– Jag hoppas nog att det säger mer om typen av present än om relationerna – jag tror nämligen inte att det är de mest personliga, utvalda presenterna vi kan tänka oss att kränga vidare utan snarare de som kanske inte känns så genomtänkta från början, säger Lina Lindkvist, Aftonbladets relationsexpert.

För de säljsugna står arbetsgivarens julklapp högst upp på listan bland saker de vill bli av med. Nio av tio kan tänka sig att lägga ut jobbets julklapp på Blocket. Svärmors (7 av 10) och kompisarnas (8 av 10) presenter står inte heller särskilt högt i kurs.

– Ett presentkort eller en samlarljusstake från arbetsgivaren ligger nog närmare till hands att utannonsera än något som givaren lagt ner sin själ i – oavsett man själv tycker om det eller inte. Det ser vi också på fördelningen av siffrorna. Och i linje med det – ju närmare en person person står oss, desto mer rädda är vi att såra personens känslor genom att inte visa tacksamhet, säger Lina Lindkvist.

Men när det väl kommer till kritan börjar många tveka. Bara sex procent säger att de faktiskt har sålt en julklapp på Blocket tidigare jular.

Rimlig förklaring viktigt

Att sälja en present kan så klart medföra problem, inte minst om givaren upptäcker att presenten är borta och mottagaren tidigare inte nämnt att presenten är såld.

– Det är viktigt att ge en rimlig förklaring om du nu verkligen känner att du måste sälja dem vidare. Är det en mer ytlig eller formell gåva du fått, och du inte står ut med konfrontationen, så se till att sköta försäljningen på ett diskret och smidigt sätt så att personen i fråga inte råkar få reda på ditt tilltag, säger Lina Lindkvist.

Följ ämnen i artikeln