Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Polisen kritiseras för sitt agerande

Publicerad 2016-01-11

Kan bli internutredning

Polisen i Stockholm kritiseras nu i mejl från allmänheten för sitt agerande vid kulturfestivalen We are Sthlm.

Det kan leda till en internutredning om misstänkt brott.

Och nu möts polisen även av kritik från statsminister Stefan Löfven som kallar det som hänt för ett dubbelt svek mot unga kvinnor:

– Det ena är att brott inte har blivit lagförda, det andra att polisen inte har informerat om det, säger Löfven till TT.

Under söndagen har det rapporterats om hur tjejer blev sexuellt trakasserade under gratisfestivalen We are Sthlm i somras – och att polisen mörkade det.

Polisen har sedan DN:s avslöjande fått motta skarp kritik - bland annat av statsminister Stefan Löfven.

– Polisen ska beivra brott och lagföra skyldiga människor. Men man ska inte av några skäl som helst försöka dölja något, vi har ett problem med det och det ska upp i dagen, säger han till TT.

– Jag känner en mycket stark vrede att unga kvinnor inte ska kunna gå på musikfestival utan att bli kränkta, sexuellt trakasserade och attackerade. Det här är ett mycket stort problem för de som blir drabbade och för hela vårt land. Vi ska inte vika en tum och vi ska inte vända bort blicken.

Mejl till polisen

Även i mejl från allmänheten får polisen kritik.

Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander har inte själv läst vad som framförts men säger:

– Jag har fått information om att det har kommit in mejl som vi uppfattar, inte som anmälningar, utan kritik mot polisen. Och det måste ju vi som myndighet självklart hantera och svara på.

Kan bli internutredning

Om det visar sig att innehållet i kritiken kan bedömas som ett eventuellt brott – exempelvis tjänstefel – måste en formell anmälan upprättas. Och sedan måste ärendet i så fall överlämnas till Polisens avdelning för särskilda utredningar, det som kallades internutredningar tidigare. Sådana utredningar leds av åklagare.

– Hur vi hanterar den typen av inkommande mejl beslutar vi under dagen, säger Varg Gyllander presschef vid Polisen i Stockholm.

Hittills har kritik framförts mot att Polisen undanhållit information till massmedia om att flyktingungdomar utsatt kvinnliga besökare för sexuella trakasserier.

Varg Gyllander ska nu "bakspåra" polisens informationshantering.

– Jag håller nu på att försöka reda ut hur det har tänkts, vad vi har sagt, varför vi har gjort som vi har gjort.

Hur ser du på anklagelsen om att polisen mörkat detta?

– Polisen mörkar inget medvetet. Men jag inser också att det finns hos oss alla en grad av självcensur som påverkar alla våra beslut.

– Och i det här fallet kan jag i efterhand säga att vi borde agerat annorlunda. Men det säger jag också i den kontext som vi lever i idag. För samhället har de senaste sex månaderna totalt förändrats när det gäller debattklimatet. Den här typen av frågor är helt annorlunda i dag.

– Hade jag vetat allt det jag vet idag om den här händelsen så tycker jag att vi skulle ha kommunicerat den.

När du säger att det finns en grad av självcensur, är det att man inte vill spela något politiskt parti i händerna?

– Ja, eftersom polisen är ju helt oberoende, vi uttrycker oss inte om politiska partier. Utan jag bara konstaterar att vi alla bär någon form av självcensur när det gäller alla frågor som rör flykting- och invandrarfrågor. Och jag tror att vi omedvetet gör det. Och det påverkar allas våra beslut, inklusive mediernas.

Varg Gyllander vidhåller samtidigt att det ändå gick lugnt till vid kulturfestivalen förra året.

– Det var 850 000 människor i Stockholm under de här dagarna och vi hade ungefär 200 ingripanden. Rent objektivt sett är det en lugn tillställning.

– Men med tanke på brottets art och den miljö vi lever i så borde vi ha kommunicerat den.