Trendbrottet: Morden i Sverige ökar
Kriminolog: Ett gigantiskt samhällsproblem
Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2017-01-01
105 personer föll offer för dödligt våld under 2016.
Samtidigt ökar morden – för första gången sedan 1990-talet.
– Vi har haft en minskning i 25 år men trenden är på väg att brytas mot fler mord, säger Mikael Rying, kriminolog vid Polisens nationella operativa avdelning.
Ända sedan 1990 har trenden varit att det dödliga våldet minskat. Mellan 1990–94 var siffran i genomsnitt 107 fall per år. Sedan sjönk det kontinuerligt varje femårsperiod. 2010–2014 var antalet offer för dödligt våld i medeltal 83 per år.
Men de två senaste åren har nivån legat på tydligt över hundra.
Första ökningen på 25 år
Under 2015 mördades 112 personer enligt den officiella statistiken. Aftonbladets sammanställning indikerar att antalet visserligen minskade med sju fall under 2016, men antalet höll sig ändå över hundra.
Det pekar på att den nedåtgående trenden börjar brytas – och att morden ökar för första gången på 25 år.
Hur kan förändringen i så fall förklaras?
Mikael Rying har en hypotes om att ”spritgenerationen” har dött ut. ”Fyllemorden” som var majoriteten på 1970- och 80-talen har minskat på grund av ändrade alkoholvanor.
Nu har i stället gangsterskjutningarna ökat kraftigt de senaste två åren. De kan förklara uppgången.
– En del säger: De skjuter ihjäl varandra, gör det så mycket? Det gör det eftersom det skapar ett vilda västern-samhälle som ingen är betjänt av. Det skapar en otrygghet. Och det får de här kretsarna att tro att de får hålla på så här.
”Inte bara ett problem för polisen”
Mikael Rying menar att det därför är extra angeläget att svårutredda skjutningar klaras upp. Han påpekar att nio människor sedan 2009 fallit offer i uppgörelser trots att de inte haft med saken att göra. Bland annat har det skett rena förväxlingar som
i fallet i Nässjö 2013, där ett äldre par blev skjutna hemma i sin egen bostad.
Rying vill understryka att problemet med det ökande antalet kriminella uppgörelser i grunden inte enbart är fråga för polisen.
– Jag upplever att det bara diskuteras polisens kris och polisens oförmåga att lösa de här brotten. Men det är ett gigantiskt socialpolitiskt samhällsproblem.