Motdemonstrant häktas – ”Har slungat sten mot polismän”
Publicerad 2017-10-03
En yngling häktas efter demonstrationen i Göteborg i lördags.
Han är på sannolika skäl misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.
– Han har använt ett redskap för att hiva kraftiga stenar mot polismän, säger åklagare Mats Ihlbom.
Den misstänkte är enligt rättshandlingarna en 17-årig pojke. Han häktas av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för försök till våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp. Brottet ska ha skett vid hållplats Liseberg, Örgrytevägen i Göteborg i lördags.
Rätten bedömer att det finns ”synnerliga skäl” för häktning. Åklagare Mats Ihlbom ges rätt att meddela restriktioner.
De 22 nazister som greps i samband med nazistmarschen har släppts men är fortfarande misstänkta för brott. Den nu häktade unge mannen fanns i den lilla grupp motdemonstranter som maskerat sig.
”Har använt ett redskap”
Mats Ihlbom, som är nöjd med tingsrättens bedömning, bekräftar nu Aftonbladets uppgifter om att pojken syns på flera filmsekvenser från demonstrationen när han kastar sten med en slunga.
– Han är misstänkt dels för försök till våld mot tjänsteman genom att han har slungat sten mot polismän, dels är han misstänkt för våldsamt upplopp, säger åklagaren.
– Han har använt ett redskap för att hiva kraftiga stenar mot polismän.
Enligt Mats Ihlbom är bevisläget väldigt gott, då gärningarna har fångats på film.
– Det material jag tittat på är inspelningar som polisen tillhandahållit mig. Om det är filmer som kommer från media, sociala medier eller polisen kan jag inte bekräfta, säger han.
Pojken, som saknar adress i Sverige, förnekar brott.
– Men han medger att han varit i området, säger Mats Ihlbom.
Beslut om utvisning
Enligt Migrationsverket finns en person med pojkens namn och födelsetid registrerad. Han ansökte om uppehållstillstånd i mars 2015. I januari i år beslutade Migrationsverket om utvisning, ett beslut som överklagades till förvaltningsrätten. Domstolen upphävde utvisningsbeslutet och sände ärendet tillbaka till Migrationsverket för ny handläggning.
Förvaltningsrätten påpekar att pojkens ålder är osäker och att hans ansökan om uppehållstillstånd behandlades som att han var vuxen. Rätten anser att en medicinsk åldersbedömning bör göras eftersom pojkens ålder har stor betydelse för hans asylansökan.
”Tajt med tiden”
På grund av den häktades ringa ålder ger tingsrätten åklagaren bara en vecka innan åtal ska vara väckt.
– Vi är inte överens om hans ålder. Min bedömning är att han är över 18 och tingsrätten menar att det i nuläget inte finns tillräckligt med bevis att han är över 18. Därför fick jag en veckas utredningstid, säger Mats Ihlbom.
– Det blir enormt tajt med tiden naturligtvis. Men de initiala utredningsåtgärder som måste till hoppas jag att vi har tillräckligt med resurser att få till inom en vecka.
Åklagaren berömmer polisens utredning som nu tagit fart efter helgen. Bland annat analyseras filmbilder för att försöka identifiera de gärningsmän som syns där.
– Polisen gör ett jättebra jobb nu när det lagt sig lite efter lördagen. Det jobbas på väldigt professionellt av de poliser jag har som utredare.