Dådet ännu ett slag mot Frankrike
Terrordådet i Mali är ännu ett slag mot Frankrike.
Mali är en före detta fransk koloni och det var franska soldater som förhindrade att islamister tog över makten i Mali för några år sedan.
Att attacken kommer bara en vecka efter dåden i Paris kan betyda att det finnas en koppling.
Frankrikes inblandning i Mali var en av de saker som nämndes som ett tänkbart motiv för attackerna i Paris vid sidan av att franska stridplan börjat bomba Islamiska statens, IS, ställningar i Syrien.
Man kan också tänka sig att någon av de många islamistiska grupper som finns i Mali blivit inspirerad av dåden i Paris. Effekten av en attack i Mali så snart efter den i Frankrike blir större än om den genomförts isolerad.
Nu ligger paniken redan där och väntar.
Det är uppenbart att terroristerna mål var att slå till mot utlänningar och kanske framförallt västerlänningar.
Radisson Hotel är ett av få riktigt bra hotell i Malis huvudstad Bamako. Hotellet är en samlingsplats för utlänningar som arbetar eller är på besök i staden.
Attack på lyxhotell
Tillvägagångssättet påminner en del om attackerna i Bombay 2008. Även då tog sig terroristerna till ett lyxhotell där det bodde många utlänningar och öppnade urskillningslöst eld mot vanliga hotellgäster.
Dådet i Bamako är ytterligare ett exempel på att terrorgrupper allt oftare ger sig på mjuka mål istället för statliga byggnader, polis och militär.
Att slå till mot vanliga civila väcker mer chock och skräck vilket är det främsta syftet med terrorattackerna. Känslan att alla är måltavlor och att ingen går riktigt säker.
Dådet i Bamako kan vara ett slags hämnd för att franska soldater 2013 grep in inbördeskriget där lokala islamistiska grupper tillsammans med al-Qaida i Nordafrika intog de norra delarna av Mali. När de islamistiska grupperna fortsatte söderut och hotade huvudstad bad den sittande regeringen Frankrike om hjälp. Francois Hollande skickade 4 000 franska soldater som lyckades hejda islamisterna framstormning. Fransmännen befriade också staden Timbuktu i den norra delen av landet.
Klassas världsarv
Staden som var ett centrum för Islam för 500 år sedan är klassad som världsarv av FN. Ett av stadens bibliotek innehåller unika samlingar som islamisterna åtminstone delvis lyckades förstöra tillsammans med en antal monument..
För att skapa säkerhet i landet har FN inlett en fredbevarande operation där bland annat 250 svenska soldater deltar. Det har dock inte hindrat att det förekommit strider och attacker i framförallt norra Mali.
Men även Bamako har drabbats. Så sent som i mars i år skedde ett terrordåd mot en restaurang ofta frekventerad av utlänningar då fem människor dödades.
Följd av arabiska våren
Kriget och militärkuppen 2012 var en följd av den arabiska våren och av att Libyens diktator Moammar Gaddafi störtades. Lokala tuareggrupper som varit med i Gaddafis armé återvände välutrustade till Mali och tog upp kampen för att få självstyre eller självständighet för sina områden.
Sedan dess har stora delar av södra Libyen och norra Mali varit mer eller mindre laglöst land. Al-Qaida i Nordafrika finansierar till stora delar sin verksamhet på att kidnappa utlänningar och sedan begära lösensumma.
Hittills har det inte funnits några indikationer på att IS etablerat sig i Mali. Däremot har terrorgruppen en avsevärd närvaro i Libyen.