Vad vill Putin uppnå med sitt stöd till Assad?
Bevisen för att rysk militär strider i Syrien blir allt fler.
Utan den ryska hjälpen skulle diktaturen förmodligen kollapsa.
Men vad är det egentligen Vladimir Putin vill uppnå genom att hålla Bashar al-Assad under armarna?
En färsk satellitbild visar omfattande byggnation vid en flygbas i närheten av den regimkontrollerade staden Latakia i Syrien. Materialet har förts in sjövägen och via en strid ström av ryska transportplan. Militära analytiker menar att Ryssland är på väg att etablera en flygbas i Syrien i tillägg till den flottbas man redan har i Tartus.
Andra rapporter talar om ryska soldater som slåss sida vid sida med regimens trupper.
Den ryska upptrappningen är så omfattande att USA:s utrikesminister John Kerry den senaste veckan vid tre tillfällen ringt till sin ryske kollega Sergei Lavrov för att klaga. USA menar att Rysslands agerande bidrar till att förlänga kriget.
Men om Ryssland är där på regimens inbjudan är det inte mycket omvärlden kan göra.
I motsats till hur man agerar i Ukraina är Ryssland tämligen öppet med sitt stöd för Assad. Putin har ända sedan konflikten inleddes i mars 2011 skickat vapen och annan militär assistans till regimen.
Blockerar FN
Ryssarna blockerar sedan länge alla försök i FN:s säkerhetsråd att införa sanktioner mot Assad eller genomföra någon internationell militärinsats.
Syrien är en viktig kugge i Putins plan att åter etablera Ryssland som en militär stormakt. En sådan behöver ha allierade och baser runtom i världen. Syrien är det enda ställe i Mellanöstern där Ryssland har tillgång till en militärbas. Förlorar Ryssland flottbasen i Tartus så förlorar man också sitt sista fotfäste i Mellanöstern.
För Ryssland är det viktiga inte Assads personliga överlevnad. Han kan mycket väl ersättas av någon annan så länge den nya regimen är beredd att låta Ryssland ha kvar sitt inflytande i landet.
Syrien kan också vara en chans för Ryssland att bryta sin internationella isolering. Även om ryssarna stöttar Assad så har man en med västvärldens gemensam fiende i Islamiska staten, IS.
Putin fruktar spridningseffekterna av jihadismen minst lika mycket som Barack Obama.
Triumf för Putin
Ansedda New York Times rapporterade i går att Obama överväger ett personligt möte med Putin när denne kommer till FN:s generalförsamling i nästa vecka. USA:s president vill försöka övertala Putin att gemensamt försöka hitta en lösning på Syrienkriget och samtidigt krossa IS.
Om ett möte blir av skulle det vara en stor triumf för Putin. Obama har det senaste året gjort allt för att frysa ut Rysslands ledare som straff för annekteringen av Krim och Rysslands inblandning i kriget i östra Ukraina. De två har inte talats vid sedan i början av juni och då bara kort per telefon.
Medan Ryssland trappar upp i Syrien så har USA ännu inte hittat ett sätt att hota Islamiska staten på marken. USA har ett program för att träna rebellsoldater men antalet är mycket lågt och resultatet hittills fiaskoartat. Nyligen skickade USA in ett 60-tal Pentagontränade rebellsoldater till Syrien. De flesta greps nästan omedelbart av al-Nusra, al-Qaidaas gren i Syrien.
USA:s och Ryssland inblandning på olika sidor i kriget innehåller stora riskmoment.
Elda på kriget
Ett läge kan uppstå då USA-tränade soldater dödar ryssar som strider för regimen eller där amerikanska och ryska stridsflyg hamnar i direkt strid med varandra. Något som av lätt insedda skäl kan eskalera konflikten till stormaktsnivå.
Putin kan ha ytterligare skäl till att vilja elda på kriget i Syrien.
Flyktingströmmen till Europa har visat sig vara ett effektivt sätt att splittra EU. Oenighet inom EU gynnar Ryssland som i ett sånt läge har lättare att skaffa sig bundsförvanter inom unionen. Vänner som kan se till att EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland för annekteringen av Krim inte blir hårdare.
Flera av de länder som vägrar att solidariskt fördela de asylsökande på alla 28 medlemsländerna är också av olika skäl tveksamma till alltför hårda sanktioner mot Moskva.
Så länge kriget pågår i Syrien så kommer flyktingströmmen till Europa att fortsätta.