Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ukip ritar om den politiska kartan

Politisk jordbävning i Storbritannien

Opinionsmätningarna ljög inte.

EU- och främlingsfientliga Ukip har ställt till med den politiska jordbävning i Storbritannien som de utlovade.

Men i Holland tappade islamfientliga Geert Wilders parti överraskande mycket.

Storbritannien och Holland tjuvstartade EU-valet genom att hålla sina omröstningar redan i torsdags. Man ska komma ihåg att de siffror vi sett hittills bara är baserade på vallokalsundersökningar. Inga valresultat får avslöjas förrän alla vallokaler har stängt i kväll.

Vallokalsundersökningar brukar vara hyfsat korrekta. I Ukips fall stöttas de dessutom av resultatet av lokalvalen som hölls samtidigt med EU-valet.

Partiet ser ut att få runt 30 procent i lokalvalen, strax under det som opinionsmätningarna visat för EU-valet. Det är anmärkningsvärt eftersom partiet även på lokalplanet egentligen bara kampanjar på två frågor. Storbritannien ut ur EU och stopp för invandringen.

Ukips framgångar skakar om de etablerade partierna rejält. Den stora förloraren är premiärminister David Camerons konservativa parti. Det är främst härifrån som Ukip tagit sina röster.

Man kan se det som att britterna använt lokalvalen och EU-valen för att proteströsta. Så har det varit vid tidigare val. Men med bara ett år kvar till nationella val i Storbritannien finns det ända starka skäl för Cameron och övriga etablerade partier att oroa sig.

Genomslag

Den EU-kritiska stämningen i landet är nu så massiv att den riskerar att få genomslag även i nästa års nationella val. Den liksom kritiken mot den fria rörligheten inom EU. Allt fler britter köper argumenten att rörligheten lett till ett alltför stort inflöde av utländska medborgare till landet. Folk som konkurrerar om jobb som blir allt färre.

Väldigt lite tyder på att Storbritannien eller resten av Europa kommer att vara ute ur den ekonomiska krisen om ett år. Vilket innebär att förtroendet för de etablerade politikerna lär vara fortsatt lågt.

Normalt skulle labour ha kunnat utnyttja missnöjet eftersom de är i opposition. Men nu har de missnöjda istället i väldigt stor grad valt Ukip.

Intressant är att den högerextrema trenden verkar ha brutits i Holland. Geert Wilders Frihetsparti, PVV, ser ut att tappa hela fem procent jämför med EU-valet 2009. Det innebär att de islamofoba partiet förlorat mycket på upploppet. För bara en månad sedan visade opinionsmätningarna på dryga 17 procent och en plats som tredje största parti. Stämmer vallokalsundersökningarna får PVV bara 12 procent och blir fjärde största parti.

I så fall tappar partiet en plats i EU-parlamentet.

Hårt slag

Det är ett hårt slag för Geert Wilders ambition att bli en ledargestalt för den samlade extremhögern i Europa. Tillsammans med franska Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen försöker han grunda en högerextrem partigrupp inom EU-parlamentet.

Med Wilders sjunkande röstetal blir Marine Le Pen förmodligen en mer naturligt ledare för en sådan falang.

Att PVV gick sämre än väntat kan vara en isolerad företeelse. Men det kan också vara en fingervisning om att väljarna i vissa länder sagt en sak i opinionsmätningarna men sedan ångrat sig när de väl stått i valbåset och istället valt ett av de mer etablerade partierna.

I så fall kan de starka opinionssiffrorna för många högerextrema partier vara överdrivna. Hur det det ser ut i verkligheten får vi veta sent i kväll.

ANNONS