Strelkov kan avslöja Moskva

Nyligen gav Igor Strelkov en intervju med nyhetsbyrån AP där han berättar att han kommit från Krim tillsammans med ett antal hemvärnsmän för att bistå den ryskspråkiga befolkningen i östra Ukraina.

Alla misstänker en direkt rysk inblandning i oroligheterna i östra Ukraina men de hårda bevisen är få.

Igor Strelkov kan vara kopplingen som avslöjar Moskva.

En svensk Rysslandsexpert jag talat med hävdar att Strelkov fram till 2005 var knuten till Rysslands armé. Då övergick han till den ryska säkerhetstjänsten FSB, samma organisation som president Vladimir Putin kommer från. Många av dem Putin lyssnar på och använder som rådgivare har en bakgrund i FSB.

Igor Strelkov dök upp för någon vecka sedan när han ledde en grupp proryska separatister som ockuperade stadshuset i Donetsk, en av de största städerna i östra Ukraina. Strelkov har sedan dess presenterades som överbefälhavare för de ryssvänliga separatisterna i östra Ukraina. Enligt vissa uppgifter heter han i själva verket Girkin i efternamn.
Häromdagen gav han en intervju till nyhetsbyrån AP där han berättar att han kommit från Krim tillsammans med ett antal hemvärnsmän för att bistå den ryskspråkiga befolkningen i östra Ukraina.

Uttalandet är intressant eftersom det bevisar att en del av de väpnade grupper som är aktiva i östra Ukraina kommer utifrån. Strelkov sa själv först att en tredjedel av separatisterna inte är från östra Ukraina men ändrade sig i ett senare skede till att de bara var tio procent.

Strelkov har tidigare pekats ut av de ukrainska myndigheterna som Rysslands man. Han fördes nyligen upp på EU:s lista över personer som fått reseförbud till Europa och sina tillgångar där frusna.
Det som gör Strelkov extra intressant är hans bakgrund i Rysslands armé och FSB. Stämmer den kopplingen är det ett starkt indicium på rysk inblandning. Även om det inte är klarlagt om han fortfarande arbetar åt FSB kan det vara så att Putin utnyttjar honom och andra krigsveteraner för att genomföra en smyginvasion av Ukraina.

Själv ville Strelkov inte svara på några frågor om sina kopplingar till FSB när han intervjuades av AP.

Min källa hävdar att Strelkov enligt rapporter i ryska medier i ett tal på en militär konferens i Ryssland förra året uppehöll sig mycket vid de lärdomar Ryssland kan dra av det ryska inbördeskriget 1917-23.

– Då användes irreguljär krigföring i stor utsträckning, hävdar min källa. En krigföring som sedan bildade grunden till de ryska specialtrupperna Spetsnaz. Det är precis dessa metoder som i dag används i östra Ukraina.
Hittills har president Putin blankt förnekat att några ryska soldater är inblandade i det som händer i östra Ukraina. Men varken han eller någon annan i den ryska ledningen har kommenterat Strelkovs närvaro.

Å andra sidan framstår det som en aning märkligt om Strelkov som Moskvas handgångne man ger intervjuer, ifall Putin vill mörka i vilken grad Ryssland ligger bakom den militära upptrappningen i östra Ukraina.

En förklaring kan vara att Strelkov är ett verktyg för att ge omvärlden en hint om att det finns ryska muskler bakom separatisterna i östra Ukraina utan att för den skull medge en inblandning.
Alldeles oavsett vilken sammansättning de ryssvänliga separatisterna har och vem som drar i trådarna så har de med sina aktioner i praktiken vridit östra Ukraina ur händerna på centralregeringen i Kiev. Makthavarna erkänner nu öppet att de inte kan styra situationen i den östra delen av landet.

Putin behöver inte ens invadera med reguljära ryska trupper för att i praktiken dela landet. Frågan är vilket hans nästa mål är.