Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tandlösa sanktioner mot Putin

BRYSSEL. EU fortsätter att agera tandlöst.

Några kännbara sanktioner mot Ryssland blir det inte än. Det verkar som EU hoppas att Putin ska bli "snäll" så att de slipper.

Riktiga sanktioner svider inte bara i Putins skinn utan även i EU:s eget.

Vartefter kvällen led så försvann fler och fler journalister från toppmötets jättelika presscenter på Rue de la Loi. Stats- och regeringschefernas middag drog ut rejält på tiden. De som var kvar såg allt tröttare ut och de väntade tämligen förgäves. Det blev ingen storslägga mot Ryssland.

EU nöjer sig med nålstick. Tolv nya namn förs upp på sanktionslistan. Knappast något hårt slag mot den ryska ekonomin. Deras enda syfte är att skicka signalen till Putin att om han inte upphör med sina vilda västern-metoder så blir det värre nästa gång.

Inte heller beslutet att ställa in EU:s nästa toppmöte med Ryssland lär få den ryske presidenten att darra.

– Sanktionerna imponerar säkert inte på Putin, erkände statsminister Fredrik Reinfeldt på sin efterföljande presskonferens. Men vi tror ändå att han långsiktigt försvagar Ryssland.

Reinfeldt: Känsla av eufori för Putin

Mellan raderna sa statsministern också att det är svårt att få 28 olika länder att enas och hålla sams om hur långt man ska gå.

Av vad Reinfeldt sa framgick det klart att riktiga handelssanktioner bara kan bli aktuella om Ryssland trappar upp sin aggressiva politik genom att gå in i övriga Ukraina eller andra grannländer. Något han själv inte verkade utesluta.

– Jag är övertygad om att Putin tycker han nått stora framgångar och han verkar vara i en känsla av eufori. Finns stora risker att den känslan fortsätter att styra hur han agerar framöver. Det finns fler eskaleringsrisker än Ukraina.

Förmodligen var det ingen slump att samtidigt som ledarna satt och förhandlade så försäkrade Rysslands försvarsminister i ett telefonsamtal med sin amerikanske kollega att Ryssland inte har några som helst planer på att gå in i södra eller östra Ukraina.

Problemet är att de ryska ledarna trovärdighet inte är den bästa just nu. Efter att ryska trupper invaderat Krim försäkra Putin att han inte hade några planer på att införliva Krim med Ryssland. En dryg vecka senare var det precis det han gjorde.

Men EU-ledarna lyssnar gärna på signaler som tyder på att Ryssland nöjer sig med Krim. Då slipper man fatta beslut om smärtsamma sanktioner som slår med medlemsländerna och dessutom slår väldigt olika. Vissa drabbas hårt medan andra nästan inte alls.

Europa vill slippa betala priset

Hittills har EU-ledarna kunnat gömma sig bakom argument som att det är komplicerat att införa sanktioner mot Ryssland eftersom deras ekonomi är så tätt sammanflätad med den europeiska. Man måste verkligen förbereda och tänka igenom, har det hetat.

Men i verkligheten handlar det lika mycket om att länder som Tyskland, Finland, Polen, Rumänien och Bulgarien inte på kort varsel kan byta ut den ryska gasen mot någon annan energi.

Eller att Storbritannien inte vill riskera Londons ställning som Europas finansiella centrum. Eller att fransmännen inte gärna vill avstå från vapenaffärer med Ryssland i mångmiljard klassen.

Kort sagt; Europa vill slippa betala priset för sanktionerna.

Man har i praktiken gett upp försöken att få Ryssland att lämna Krim. Nu handlar det bara om att stoppa Putin från att gå vidare. Så länge han inte gör det blir det inga tuffare sanktioner.

ANNONS