Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Valresultatet är som hämtat från Sovjetunionen

Välkommen tillbaka till Sovjetunionen.

93 procent är valresultat vi inte sett sedan kommunistdiktaturens dagar.

I stället för att för att rikta blickarna mot Krim borde världen ägna större uppmärksamhet åt vad som händer i Donetsk i östra Ukraina.

Staden har de senaste dagarna skakats av bråk mellan ryssvänliga demonstranter och folk som stödjer den nya regimen i Kiev. Flera människor har dödats.

Under söndagen försökte ryssvänliga demonstranter storma åklagarmyndighetens högkvarter i Donetsk för att fria kamrater som gripits under de tidigare bråken.

Det har förekommit många uppgifter om att Moskva bussar in folk från Ryssland till östra Ukraina för att ställa till bråk. Oroligheter som Rysslands president Putin kan använda som förevändning för att invadera även östra Ukraina där en stor del av befolkningen har ryska som förstaspråk.

Vallokalsundersökningar på Krim visade att 93 procent av väljarna röstat för att ansluta sig till Ryssland. När hälften av rösterna räknats har 95,5 procent av väljarna valt Ryssland.
Det är siffror som bara förekommer i diktaturer och som var vanliga på Sovjetunionens dagar och numera i Kim Jong-uns Nordkorea.

Att nå dessa siffror med över 80 procents valdeltagande fullbordar Putins fars.

Valresultatet på Krim var uppgjort på förhand. Det fanns aldrig något annat alternativ än att de ryssvänliga skulle vinna. Det intressanta är hur Vladimir Putin har tänkt att gå vidare.

Han har flera handlingsalternativ. Mitt tips är att Ryssland inte formellt tar upp Krim som en del av Ryssland redan nu, även om befolkningen sagt ja i den olagliga folkomröstningen. I det fortsatta internationella spelet är det bättre för Putin att behålla de facto-kontrollen utan att formellt göra det till en del av Ryssland. Så som han gjorde efter Georgienkriget med utbrytarrepublikerna Abschasien och Ossetien.
Efter att ha fördömt Ryssland den första tiden är det numera tyst från både EU och USA om den ryska ockupationen där. Även om Krim ur ett europeiskt perspektiv är allvarligare blir det lättare för västvärlden att på sikt hålla sig avvaktande om Putin inte legaliserar annekteringen.

I vilket fall är Krim förlorat för Ukraina för överskådlig tid. Ryssland vill vara helt säkra på att de kan ha kvar den strategiskt viktiga flottbasen på Krim.

Det avgörande nu är hur Putin väljer att agera i övriga Ukraina.

De ryssvänliga demonstrationerna i städer som Kharkiv och Donetsk kan vara en fingervisning om att han håller dörren öppen för en invasion även där. Det skulle i så fall vara en mycket allvarlig upptrappning av läget och kunna leda till en delning av Ukraina.

Men Putin kan göra lite som han vill eftersom varken EU eller USA hotar med militära åtgärder.
I morgon träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel. Tidigare sades att det var på detta möte man skulle välja ut vilka personer runt Putin som ska utsättas för riktade sanktioner som att få reseförbud till EU och USA och få sina tillgångar i väst frusna. Men nu är det möjligt att det blir först i slutet av veckan när EU:s regeringschefer möts i Bryssel som beslutet tas.

De sanktioner som hittills har diskuterats är inte av den arten att de hotar den ryska ekonomin och därför inte heller något som Putin behöver bry sig särskilt mycket om.