Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Afghanistan kan åter bli en bas för terror

Skalar man bort de vackra orden finns det egentligen bara ett skäl till västvärldens intresse för Afghanistan.

Man vill förhindra att landet återigen blir en bas för terroraktivitet riktad mot väst.

Vilket är vad många fruktar kommer att hända när Nato drar bort sina trupper vid årsskiftet.

Därför är det en aning motsägelsefullt att Nato med USA i spetsen överhuvudtaget vill dra sig ur Afghanistan.

Grunden är att president Obama lovat att avsluta kriget. Amerikanska folket är krigströtta och ser inte längre någon mening med att amerikanska soldater ska ge sina liv för ett land långt bort som de inte känner någon som helst samhörighet med.

De flesta har glömt att det var för att få tag på al-Qaidas ledare Usama bin Ladin som USA 2001 gick in i Afghanistan och störtade talibanerna som gett honom en fristad i landet.

Al-Qaida är numera bara en spillra av den organisation som lyckades genomföra världens mest spektakulära terrordåd, attackerna mot World Trade Center i New York.

Splittrad

Talibanerna har däremot inte bara överlevt utan rentav blivit starkare. Vilken taktik USA och Nato än prövat så har de inte lyckats besegra denna islamistiska rörelse, trots att den numera är splittrad i olika grenar.

Efter drygt tio år av krig är det talibanerna som kontrollerar stora delar av landets södra delar, utanför storstäderna. De genomför regelbundet självmordsdåd och andra attacker riktade mot Natos styrkor, mot biståndsprojekt och mot afghansk militär och myndigheter.

Mordet på den svenske journalisten Nils Horner är bara ett av många tillfällen då islamisterna slagit till i huvudstaden Kabul. Internationella Röda Korset hävdar att säkerhetsläget försämrades under förra året. I praktiken finns det ingen plats i Afghanistan där normal säkerhet råder.

Två faktorer gör att det blivit extra oroligt just nu. Den 7 april hålls presidentval. Val brukar vara ett tillfälle då talibanerna skruvar upp våldet för att visa att Nato och regeringen inte har kontroll.

Massdeserteringar

I slutet av året ska Nato dra tillbaka sina styrkor och lämna över till den afghanska armén som väst hävdar nu är mogen att ta över. Men alla vet att det är en lögn. Trots ett årtionde av träning plågas den afghanska armén av massdeserteringar och är dessutom infiltrerad av talibanerna.

Därför fruktar många afghaner som vill modernisera landet att talibanerna i en eller annan form kommer tillbaka till makten när Nato försvinner.

Värst blir det i så fall för kvinnorna som tack vare den utländska närvaron kunnat gå i skola, ta ett jobb och visa sig utomhus utan slöja. När talibanerna styrde Afghanistan 1996-2001 var det förbjudet att lyssna på musik eller titta på tv. Flickor fick inte gå i skola eller arbeta. Brottslingar fick händer och fötter amputerade.

Största biståndsland

Utåt har västvärlden motiverat sitt engagemang i Afghanistan med att "vi inte får överge kvinnorna". En rad biståndsorganisationer har särskilt inriktat sina projekt mot kvinnorna. Afghanistan ska de närmaste tio åren bli Sverige största biståndsland.

Frågan är vad som händer om säkerhetssituationen fortsätter att försämras. Kommer biståndsorganisationerna överhuvudtaget att kunna verka i landet?

Risken är uppenbar att Afghanistan åter får ett islamistiskt styre och sjunker ner i ännu mer våld.

I ett sånt läge kan landet åter bli ett träningsläger för allsköns fundamentalister och bas för planering av terrordåd mot västvärlden.