Propagandakrig som förvirrar och döljer

Putin ljuger och skapar sin egen fiktiva verklighet

Har Ryssland ockuperat Krim eller inte? Är regeringen i Kiev illegitim? Har Ryssland utfärdat ultimatum?

Propagandakriget mellan de båda sidorna gör att bilden av det som händer blir suddig.

Vilket är precis det som är meningen.

När Putin framträdde i går hävdade han på fullaste allvar att det inte finns några ryska trupper i Krim. Han påpekade att soldaternas uniformer inte hade några identifierbara kännetecken. Putin hävdade att det rörde sig om självförsvarsgrupper från Krim.

Ryssland har gjort sig bästa för att förvirra men man glömde en detalj. Flera av militärfordonen bär ryska nummerplåtar.

Det är alltså uppenbart att Putin ljuger men det spelar ingen roll. Han lyckas så det uns av tvivel som göra att till och med hundratals av Aftonbladets läsare undrar; "kan man verkligen vara säker på att det är ryska soldater?".

Ultimatum

Genom att inte ens erkänna det mest uppenbara, att Ryssland ockuperat Krim, skapar Putin sin egen fiktiva verklighet och sin egen logik för hur Ryssland handlar framöver i konflikten.

Det finns få fakta som det råder ens ett minimum av konsensus kring.

Ta de påstådda ultimatum som Ryssland sägs ha utfärdat vid två tillfällen till de ukrainska baserna på Krim. Ge upp vid en viss tidpunkt annars så stormar vi. Vid inget av tillfällena har de satts i verket.

Uppgifterna om dessa ultimatum har nått västerländska nyhetsbyråer via källor hos myndigheterna i Kiev.

Kanske ville regeringen där få världen att tro att Ryssland hade mer aggressiva intentioner än man egentligen hade. Kanske få omvärlden att ingripa.

Slagit rot

Kanske utfärdade Ryssland ett ultimatum direkt till Kiev-regimen för att skapa panik. Genom att inte ge det offentlighet kunde Moskva i efterhand förneka och skyllda på Kiev.

Sanningen är än så länge höljd i dunkel.

Putins hävdar att Ukraina styrs av nazister och terrorister som kommit till makten i en illegitim statskupp. En bild som slagit rot långt utanför Rysslands gränser.

Viktor Janukovitj valdes 2010 till president i ett demokratiskt val. Han använde sedan sin tid vid makten för att öka kontrollen över media och rättsväsendet. Han lät fängsla sin främsta politiska motståndare, Julia Tymosjenko. När folkliga demonstrationer startade i november svarade han i olika omgångar med dödligt våld. I slutet använde även oppositionen våld. När ett avtal med oppositionen var klart flydde han landet, uppenbarligen orolig för sin egen säkerhet.

100 000 döda

Parlamentet valde då en ny regering och en tillfällig president i väntan på nyval den 25 maj. I denna regering har det ultranationalistiska och ryssfientliga partiet Svoboda fyra ministerposter.

Gör fyra ministerposter till ett högerextremt parti som deltagit i de folkliga protesterna mot Janukovitj att det är "nazister och terrorister" som styr i Kiev?

Även om man tycker att det är så, ger det Ryssland rätt att invadera en del av Ukraina?

Ju mer otydlig bilden är av vad som händer desto svårare blir det för omvärlden att agera. Vilket framförallt gynnar Ryssland.

Mitt i propagandan finns också dubbelmoralen. USA anklagar Ryssland för brott mot folkrätten utan att en sekund reflektera över att man själv begick ett minst lika allvarligt brott när man invaderade Irak 2003 på falska grunder.

Kriget slutade med minst 100 000 döda civila irakier.

Låt oss hoppas att historien inte upprepar sig i Ukraina.