Börjar Putin få kalla fötter?
Tecken på att Ryssland försöker dämpa spänningen
Börjar Putin få kalla fötter?
Avblåsandet av militärövningar och försöken att skylla på den störtade presidenten Janukovitj kan tyda på att Rysslands president söker en väg ut.
När Vladimir Putin slutade tiga och för första gången kommenterade situationen, så förbehöll han sig rätten att använda alla medel för att skydda ryssar i Ukraina.
Men han sa samtidigt att han hoppades att våld inte behövdes.
Putin uppträdde avslappnat, nästan nonchalant. Intrycket är att han försöker lugna ner känslorna.
Hans första uttalanden sedan Janukovitj störtades kom ovanpå det faktum att de stora militärövningar som Ryssland drog igång i samband med att Ukrainakrisen blossade upp för fullt nu avslutas. De ryska trupper som övat strid alldeles intill Ukrainas gräns återgår till sina baser.
Det är svårt att se detta som något annat än ett sätt för Putin att dämpa spänningen utan att för den skull dra bort sina trupper från Krim i Ukraina.
Skyller på Janukovitj
Ett annat tecken i samma riktning är det brev som Rysslands FN-ambassadör i New York läste upp i natt. Brevet påstås vara skickat till den ryska ledningen från den avsatte och numera landsflyktige president Viktor Janukovitj i Ukraina.
I brevet beskriver Janukovitj det som terrorister och extremister är på väg att ta över östra Ukraina och Krim och begär att Ryssland ska ingripa militärt. FN-ambassadören hävdade att brevet var grunden till Rysslands aktioner.
Men när samme Janukovitj precis flytt till Ryssland för en vecka sedan och framträdde på en presskonferens i Rostov så sa han uttryckligen att han inte ville att Ryssland skulle ingripa militärt i Ukraina.
Ljög Janukovitj, är brevet fabricerat eller har Putin pressat honom att skriva det i efterhand?
Inte ett skott
Oavsett vilket är det faktum att Ryssland nu försöker skylla på Janukovitj ytterligare en indikation på att Putin vill få till en politisk snarare än militär lösning.
Snart har det gått en vecka sedan Ryssland invaderade Krim. Fortfarande har i princip inte ett enda skott avlossats. Ändå har Ryssland kontroll över halvön där man också "hyr" en bas för sin Svarta havsflotta.
Att inga direkta stridshandlingar inträffat kan bero på att den nya ledningen i Ukraina hållit huvudet kallt och inte agerat militärt för att kasta ut ryssarna och därmed inte heller gett Putin någon förevändning för att attackera övriga Ukraina.
Men det kan också vara så att Putins plan från början varit att bara inta Krim och därigenom skicka en kraftig signal till både regeringen i Kiev och omvärlden att Ryssland inte accepterar att Ukraina går över till väst genom nära relationer med EU och Nato. Precis som han gjorde i fallet Georgien 2008.
Fortsatt spänt
Inför omvärldens massiva fördömande och hotet om ekonomiska och politiska sanktioner, som Putin måste ha räknat med, kanske Putin tycker att han nått sitt mål och att det är dags att börja backa en aning.
Häromdagen sa Rysslands utrikesminister Lavrov att de ryska trupperna kommer att stanna kvar på Krim "tills situationen stabiliserats". Jag tolkar det som att de inte ska stanna där för all framtid och att det inte blir någon permanent rysk ockupation.
Ett tecken till som pekar i riktningen att det är en begränsad aktion som Ryssland genomför.
Läget är fortfarande mycket spänt och farligt. Krisen är långtifrån över. Ett felsteg kan räcka för att strider ska utbryta.
Men för första gången sedan Ryssland intog Krim finns det några hoppfulla tecken.