Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Blek Obama hotade Putin

Ekot från Kalla kriget är tillbaka.

Obama hotar Putin med "kostnader" ifall Ryssland invaderar Ukraina.

Men vad kan USA egentligen göra? Knappast troligt att Obama skickar trupper till Ukraina.

Det fanns ingenting av John F Kennedys beslutsamhet under Kubakrisen 1962 när Obama i ett kort framträdande i Vita huset varnade Ryssland för att invadera Ukraina. Han gjorde ett rätt blekt intryck.

Förmodligen därför att Kuba ligger bara några mil från USA medan Ukraina är mer än en kontinent bort på andra sidan jordklotet.

En rysk invasion av Ukraina är inget direkt hot mot USA. Medan ryska kärnvapenramper på Kuba var ett högst direkt hot mot säkerheten på den amerikanska kontinenten.

Detta gäller särskilt om den ryska invasionen i Ukraina som det just nu verkar "bara" handlar om att ta kontroll över Krim och säkra att den ryska flottbasen där fortsätter att fungera.

Återupprättar stormaktsstatus

Obama har under sin presidenttid visat en stark ovilja mot att involvera amerikanska marktrupper i konflikter på andra sidan jordklotet. Han ingrep högst motvilligt i Libyen och då bara från luften. Han har konsekvent undvikit att ingripa i Syrien trots allt snack om "en röd linje".

Skulle USA ingripa militärt i Ukraina innebär det en direkt konfrontation med Ryssland. Det skulle Obama aldrig riskera. När USA:s president talar om "kostnader" för Ryssland handlar det möjligen om ekonomiska sanktioner eller om att utebli från G8:as toppmöte i Sotji i sommar.

USA, under krigarpresidenten George W Bush, gjorde i princip ingenting när Ryssland invaderade en annan före detta Sovjetrepublik, Georgien, 2008.

Möjligheten finns att Putin försöker provocera fram ett militärt svar från Ukraina precis på samma sätt som han gjorde i Georgien för att därmed legitimera ett mer omfattande militärt ingripande.

Ända sedan kriget i Georgien har Putin försökt återupprätta en del av Rysslands före detta stormaktsstatus. Det senaste två dygnens händelseutveckling visar att Putin fortfarande agerar som om Kalla kriget bara tog en paus efter Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens kollaps två år senare. Istället för samtal och samarbete är det hot och maktdemonstrationer som gäller.

Stora militärövningar nära Ukrainas gräns, attackhelikoptrar som flygs in, trupper som flygs in, uniformerade män som ockuperar flygplatser och gränsövergångar i Krim.

Oerhört snabb utveckling

Även om president Putin nästan inte sagt ett ord sedan den ryskvänlige presidenten Viktor Janukovitj avsattes så säger Rysslands aktioner mer än tusen ord.

Putin vill skrämma de nya ledarna i Kiev och få dem att avstå från att låta Ukraina närma sig EU och Nato.

Putin vill ingjuta mod och självförtroende i den ryska befolkningen i Ukraina. Kanske få dem att starta sig eget uppror mot den nya centralregeringen i Kiev.

Genom att visa sina militära muskler vill Rysslands president framförallt skicka en varningssignal till EU och USA att inte ytterligare blanda sig i Ukrainas affärer. Putin inskärper att Ukraina i hans ögon fortfarande är del av en rysk intressesfär.

Utvecklingen i Ukraina har varit oerhört snabb den senaste veckan och förvandlats till världspolitik. Moskva skramlar med vapnen. USA varnar.

Situationen börjar väldigt mycket likna en återgång till Kalla kriget.

Om inte alla håller huvudet kallt är risken stor för upptrappningen fortsätter och till slut blir svår att kontrollera för någondera sidan.