”Kan i värsta fall leda till krig mellan Ukraina och Ryssland”

Julia Tymosjenko stal direkt efter sin frigivning all uppmärksamhet med sitt känslomässiga framträdande på Maidan.

Många invånare hoppas att hon äntligen ska lyckas få Ukraina på rätt köl.

Men blir hon vald till president i maj har hon ett tufft jobb framför sig där hon måste fajtas mot Rysslands Putin och kanske också med sin rival Viktor Janukovytj.

Trots sin bräckliga hälsa spillde Julia Tymosjenko ingen tid när hon flög direkt från fängelset i Charkiv till Kiev och Självständighetstorget. Hon ville visa befolkningen att hon fortfarande är rätt person att styra landet. I sitt korta men väldigt känslosamma tal slog hon an alla de rätta strängarna.

Hon presenterade sig som en politiker som insett sina misstag och nu är beredd att ändra sig och låta folket styra. Hon uppmanade människor att stanna kvar på torget tills val hållits och inte lita på att någon ska ta hand om deras revolution åt dem.

I praktiken var det ett valtal. Ett starkt sådant.

Tymosjenko var en av huvudfigurerna i den Orangea revolutionen 2004 när Ukraina slängde av sig sitt kommunistiska ok. Nu är hon med om Orangea revolutionen 2.0. Den första lyckades hon och de andra oppositionspolitikerna försnilla genom internt käbbel och korruption.

Att döma av bifallet på torget är många beredda att ge henne en andra chans. Hon är Ukrainas mest kända och karismatiska politiker.

I sitt tal gjorde hon också klart att det är mot Europa som Ukraina ska blicka om hon får bestämma. Vilket är vad majoriteten av befolkningen vill.

Om hon blir president hamnar hon på direkt konfrontationskurs med Rysslands president Vladimir Putin som vill hålla kvar Ukraina i den ryska intressesfären.

Putin har tidigare använt den ryska gasen som påtryckningsmedel och hotat att låta befolkningen frysa. Det kan han göra igen. Risken är stor att han nu slutar betala ut de billiga lån han för några månader sedan lovade Ukraina.

Tymosjenko har tampats med Putin förr och tvingats vika sig. I värsta fall kan läget bli som mellan Georgien och Ryssland 2008 när konflikten slutade i ett krig.

Den avsatte Viktor Janukovytj säger att han fortfarande är president. Han har flytt till den ryskdominerade östra delen av landet där han fortfarande har ett visst stöd. Lyckas han övertala de lokala myndigheterna där att vägra lyda Kiev kan det vara upptakten till ett inbördeskrig eller en delning av landet.

Janukovytj och Tymosjenko har varit rivaler om makten i över tio år. Den striden kan mycket väl fortsätta.

Tymosjenko kan spela en viktig roll i Ukrainas övergång från ett auktoritärt till ett verkligt demokratiskt samhälle. Hon har stor lyskraft men är samtidigt illa omtyckt i vissa delar av befolkningen så det är inte självklart att hon vinner valet.

Boxaren Vitalij Klytjko är en outsider som blivit ett känt politikeransikte under protesterna och som är ren från korruptionsanklagelser. När jag frågade honom i början av protesterna kunde han tänka sig ställa upp.

En revolution i Europa 2014 tillhör inte vanligheterna. Inte sedan Berlinmurens fall för snart 25 år sedan har vi sett en regim i Europa falla så snabbt under tryck av folkliga protester.

Men det faktum att den tidigare fängslade Julia Tymosjenko på lördagen kunde tala på Maidan innebär inte en slutgiltig seger för demokratin. Lika snabbt som situationen de senaste dagarna ändrats i positiv riktning, lika snabbt kan det gå åt andra hållet.