Öppna länder öppnar upp för fler genidrag

Flyktingar på Stockholms centralstation.

CHARLESTON. En amerikansk kollega undrar hur stor flyktingströmmen till Sverige har varit och när jag nämner att det blev 160 000 förra året flämtar han till.

– Det blir ... det blir (kollegan är ­inte så bra på matematik) upp emot två procent av befolkningen!

Ja, och det motsvarar en flyktingström på ungefär 5,8 miljoner människor till USA på ett år.

Inför sådana tal kan man verkligen flämta. Hur ska våra välfärdssystem klara alla invandrare innan de kommer i arbete? På vilka sätt kommer invandringen att förändra vårt land socialt, ekonomiskt, kulturellt?

Men så ser jag en artikel i Wall Street Journal. Där ger författaren Eric Weiner några fantastiska uppgifter:

Utlandsfödda invånare i USA utgör 13 procent av befolkningen men står för nästan en tredjedel av alla patent och en fjärdedel av alla ­Nobelpris som tilldelats amerikaner.

Weiner har skrivit en bok om världens mest kreativa platser, ”The Geography of Genius”. Han ställer frågan hur det kommer sig att så många av världens snillen har varit migranter och flyktingar. Albert Einstein, Marie Curie och Sigmund Freud till exempel.

Svaret är inte invandrarens strävsamhet och ambition, svaret är att en person som flyttar från invand miljö till ett nytt sammanhang ­tvingas se saker ur nya vinklar, ­tänka annorlunda, tänka nytt. ­Så kan den talangfulle få gnistan som gör honom till geni.

Att slutna länder står stilla har vi alltid vetat. Se bara på de kommunistiska staterna under kalla kriget. Det var ­inte bara planekonomins fel att de gjorde bankrutt. Det berodde också på muren de gömde sig bakom.

De platser vi dras till, de som är något att ha, det är sådana som välkomnar människor, där folk från alla kulturer möts. Det gäller i dag och det gällde i går. Dagens Wien får sin glans från det Wien som fanns före första världskriget. Inte många tänker på att över halva stadens befolkning då bestod av invandrare och inflyttade från landsbygden.

Till skillnad från en del i den så kallade vänstern tror jag inte att ett välfärdsland kan öppna dörren för hela världen. Inte utan att systemen krackelerar.

160 000 flyktingar är en enorm utmaning. Men tänk om vi lyckas frigöra den kreativitet som finns i alla människor!

Då blir vi på alla sätt oändligt mycket rikare.

Följ ämnen i artikeln