Journalisters språk blir parodiskt i ubåtstider

När militären rycker ut för att jaga ubåtar blir även tidningarnas språk militäriskt.

Orden blir uppstyltade och antar en på ytan exakt form som döljer ett bråddjup av förvirring. Dagens Nyheters reporter rapporterar från Östersjön:

"DN fick på söndagen visuell kontakt med oljetankern som har koppling till Rysslands president Vladimir Putin."

Det räcker inte med att se. En reporter som nästan blivit soldat får visuell kontakt.

Språket ska ge sken av insikter. Det ryska fartyget "Professor Logachev" är inte konstruerat för leta efter saker under vatten: det är "specialbyggt" för "sökinsatser" (DN). Det är således ett "specialfartyg" (Expressen).

Och svenska fartyg är inte utrustade, de är "specialutrustade". Försvaret kallas genomgående Försvarsmakten med stort F och nöjer sig inte med att spana. Försvarsmakten gör en "massiv insats".

En massiv insats medför naturligtvis "febril aktivitet" (Expressen). Febril betyder hetsig, febrig. Vi ska föreställa oss soldater som springer av och an ropande: Tryck på specialknappen! Titta i specialradarn efter det ryska specialfartyget! Kontakta Högkvarteret med stort H via specialradion!

Medierna dansar till en melodi som flottans musikkår spelar upp. Det är inte så konstigt. Redaktionerna har i likhet med försvaret rustat ner. Göteborgs-Posten och Sydsvenskan har inte ens egna reportrar på plats. De har inte råd.

Bara Svenska Dagbladet har en skribent, Mikael Holmström, med gedigna kunskaper om försvaret. I övrigt är det allmänreportrar som kastar sig ut i böljorna.

Deras språk blir en omedveten parodi på militärens. Journalisterna härmar dem de ska bevaka.

Hur är det årets övriga 51 veckor? I politiken? Rättsväsendet? Stadsplanering? Miljöfrågor?

Hur mycket snömos serveras uppifrån och återanvänds av anorektiska redaktioner neråt, mot läsare och tittare?

Aftonbladet rapporterade i söndags att en rysk miniubåt k a n gömma sig i skärgården, att besättningen k a n ha smugit i land, att det k a n vara en Triton-NN, att besättningen k a n spränga både sig själv och ubåten!

I jämförelse med tidningarnas rapportering verkar Star Wars vara en socialrealistisk dokumentär.

Följ ämnen i artikeln