Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Förtydligande om grov våldtäkt

Ha aldrig en åsikt om en dom du inte har läst.

Det gäller, har jag nu lärt mig, även när Riksåklagaren har synpunkter på hur en domstol har resonerat.  

Jag skrev i går om hur en man våldtagit en bara 15-årig flicka analt och oralt, hur han misshandlat, hotat och förnedrat henne.

Fyra års fängelse för bland annat grov våldtäkt, ansåg tingsrätten. Hovrätten tyckte att det rörde sig om en våldtäkt av normalgraden och sänkte straffet.

Riksåklagaren har nu vänt sig till Högsta domstolen och begärt att fallet prövas i högsta instans.

Det var den skrivelsen jag läste och den innehåller, lika lite som min text, felaktigheter. Men det är samtidigt en berättelse som inte ger hela bilden av bakgrunden till övergreppen på det småländska hotellet.

Inte oväsentliga omständigheter

Av domarna framgår nämligen att mannen och flickan fick kontakt på Darkside, ett forum på nätet för människor som gillar BDSM-sex (ett samlingsbegrepp för bland annat underkastelse och sadomasochism).

På sin profilsida på sajten framgår bland annat att hon tycker om att vara undergiven män och uppskattar fysisk underlägsenhet.

De chattar fram och tillbaka, flickan skickar en bild på sin stjärt, mannen svarar "härlig röv horunge", hon replikerar "längtar till att du kommer och gör den röd", de bestämmer sig för att träffas.

Dessa omständigheter är inte oväsentliga för målet, men ingår inte i hovrättens resonemang om just denna åtalspunkt.

Flickan var i mycket dåligt skick, hade flera diagnoser och har haft ett självskadebeteende sedan hon var tio. Omständigheter som enligt åklagaren bidrar till att hon, som lagen säger, ”befann sig i en särskilt utsatt situation”.

”Förhållandevis lindriga”

Men hovrätten ansåg det inte vara bevisat att mannen kände till detta: det enda han bevisligen visste var att hon bara var 15.

Domstolen konstaterar att även våld som inte uppfyller kravet på för grov misshandel är tillräckligt för att bedöma en våldtäkt som grov, att sadistiska eller förnedrande inslag i övergrepp är försvårande och att även om paragrafen om våldtäkt mot barn handlar om personer som inte har fyllt 15 så kan det finnas skäl att bedöma övergrepp även mot äldre barn som grova.

Hovrätten påpekar att offret är ett barn och anser att det har funnits förnedrande inslag i övergreppet. Men då ”våldet varit begränsat” och de ”fysiska skadorna förhållandevis lindriga” är inte våldtäkten grov.

Var går egentligen gränsen mellan våldtäkt och grov våldtäkt? Det är den frågan riksåklagaren vill att rikets högsta jurister ska pröva. En sådan prövning behövs.

Följ ämnen i artikeln