Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Wilders tar med hatet till Malmö

Han har åtalats för hatbrott, ­säger sig hata islam och vill förbjuda koranen.

I dag talar den kontroversielle nederländske politikern Geert Wilders i Malmö.

Ingrid Carlqvist.

Wilders, beskriven som galjons­figuren inom den europeiska antimuslimska rörelsen, har mord­hotats flera gånger, lever med livvakter och klär ofta ut sig då han reser.

Men så är också säkerheten ­rigorös då denne politiker besöker invandrartäta Malmö: polisen har höjd beredskap och arrangören, en förening vid namn Tryckfrihetssällskapet, ska ha bokat ­flera lokaler och avslöjar först i dag var föredraget ska hållas.

Varför väcker då denne politiker så starka och hätska känslor?

Det finns, försiktigt uttryckt, skäl. Då Wilders valdes in i det nederländska parlamentet 1998 var det för det liberala Folk­partiet för frihet och demokrati, ett parti han snabbt kom på kant med efter att ha presenterat en tiopunktsplan för en mer konservativ rättspolitik, innehållande krav på strängare straff, utvisning av radikala imamer och nej till turkiskt EU-medlemskap.

Missnöjd med vad han ansåg vara partiets flathet bröt han sig ut och bildade 2006 Frihetspartiet, som genom att föra kampanjer mot muslimsk invandring, moské­byggen samt ­förbud mot burka och slöja fick 5,9 procent av rösterna i valet samma år och därmed blev Neder­ländernas tredje största oppositionsparti.

Året därpå skev han en insändare i en holländsk tidning där han hävdade att koranen är fascistisk och uppmanar till mord, varför den borde förbjudas i Nederländerna.

Efter upprepade diskriminerande uttalanden åtalades han för hatbrott, men processen lades ­ efter en rad juridiska turer ner.

Wilders anses av sina anhängare vara en sanningssägare och frihetskämpe, en beskrivning som dock få utanför fancluben håller med om.

– Han är rätt rasistisk och använder en islamofobisk skräckpropaganda, säger till exempel den nederländske statsvetaren Joshka Wessels.

För Tryckfrihetssällskapet, en sammanslutning som hävdar att det inte finns någon riktig yttrandefrihet i Sverige, att endast vissa saker får debatteras, sägas eller tänkas, är dock Wilders en drömgäst.

– Redan då Tryckfrihetssällskapet bildades i januari pratade vi om att försöka bjuda in honom. Men det var först nu i höst­as som bitarna föll på plats, säger föreningens ordförande Ingrid Carlqvist.

Vad hoppas ni uppnå med besöket?

– Tanken med vår verksamhet är att ge en röst åt människor som ­inte får tillträde till de konventionella medierna. Det ska bli spännande att se vad Wilders har att säga.

Wilders är väl ändå en person som syns i tidningar och på tv?

– Ja, det gör han. Men han beskrivs regelmässigt som en skurk.

Det är en tilltufsad politiker som kommer till Malmö. Wilders har de senaste åren tonat ner kritiken av islam något och i stället försökt profilera sig som EU-motståndare, men i ett nyval han själv orsakade förlorade hans parti en dryg tredjedel av rösterna.

En inte alltför vågad gissning är att han i sitt föredrag kommer att återvända till ämnet som gjorde honom stor.

Följ ämnen i artikeln