Regeringen vann - väljarna förlorade
Regeringen vann slaget om småviltsjakten.
Men väljarna förlorade.
Röstkaoset i riksdagen gör att slumpen avgör viktiga beslut.
I dag röstade riksdagen om småviltsjakten i den svenska fjällvärlden. Den har sedan 2007 varit öppen för alla EU-medborgare eftersom det inom unionen är olagligt att diskriminera någon på grund av dess nationalitet.
Men oppositionen, alltså de rödgröna och Sverigedemokraterna, tyckte förändringen var fel. De ville bara att enbart svenska medborgare ska få jaga rådjur, rödräv, hare och grävling i fjällen.
Oppositionen borde ha vunnit omröstningen eftersom de har flera ledamöter i riksdagen än regeringen, tre närmare bestämt. Men de förlorade, regeringen vann med ynkliga två röster.
Förklaringarna är flera. SD-ledamoten William Petzäll har inte återkommit till riksdagen efter fylleskandalen i helgen och har ingen ersättare. Det får man först för längre frånvaro.
SD ingår inte kvittningssystemet. Det gör däremot V och S. Men två ledamöter från dessa partier var frånvarande under omröstningen utan att vara utkvittade. En KD-ledamot röstade däremot, trots att han inte borde. Han var utkvittad.
Det är inte första gången sedan valet som det varit kaos i kvittningen. Två gånger har oppositionen vunnit med bred marginal över regeringen eftersom utkvittade rödgröna ledamöter röstat ändå.
Däremot stoppade oppositionen med bara en rösts, trots att det borde varit tre, övervikt planerade avgiftshöjningar på Öresundsbron. V-ledaren Lars Ohly julhandlade och en annan ledamot påstod att hennes röstningsknapp inte fungerade.
Att kvittningen inte fungerar som den borde gör att besluten kan bli lite vad som helst. I går vann regeringen trots att den borde ha förlorat. Om nationella riktlinjer för demensvården vann oppositionen med sju röster trots att segermarginalen borde varit tre.
Det svajar helt enkelt. Betänkligt.
Under förra mandatperioden var kvittningen inget större problem, det gjorde inte så mycket om den fungerade eftersom regeringen hade stöd av en majoritet i riksdagen.
Innan dess, mellan 2002 och 2006, var marginalen mellan dagens allians och dagens rödgröna, som då satt i regeringsställning, större. Då gjorde det heller så mycket om kvittningen svajade.
Slumpen ska inte avgöra omröstningarna i Sveriges riksdag. Därför måste ledamöterna börja hålla redan på när de sagt att de ska rösta. Och när de sagt att de inte ska göra det.
Eller hur?