Kan vara slutet för politiska karriären

Thomas Bodström är en av kandidaterna till att efterträda Mona Sahlin.

Men lämnar han riksdagen är han inte längre aktuell.

Då är hans politiska karriär sannolikt slut.

Mona Sahlin ledde Socialdemokraterna till deras sämsta valresultat på 96 år. Trots finanskris, trots regeringens hårdhänta hantering av sjuka och trots hög arbetslöshet misslyckades hon att ta tillbaka makten.

Om Sahlin lämnar partiledarposten före nästa val vore alltså inte ett dugg förvånande. Snarare logiskt.

En av dem som nämns i efterträdarspekulationerna är Thomas Bodström, Socialdemokraternas egen golden boy.

Fotbollsspelaren som blev advokat och justitieminister. Som skriver thrillers, hänger i barer, försvarar brottslingar och har slevar i fler grytor än de flesta skulle orka med.

Men om Thomas Bodström lämnar riksdagen kommer han att halka långt ner på kandidatlistan. Att Socialdemokraterna, Sveriges största parti, skulle ledas av en person som inte får yttra sig i riksdagens plenisal finns, än så länge, inte på kartan.

Lämnar han riksdagen raderas Bodströms politiska plattform. Han sitter inte i Socialdemokraternas partistyrelse och har inga andra partiuppdrag vid sidan av kyrkorådet i Boo församling. Det begränsar manöverutrymmet rejält.

På sin blogg yrar Thomas Bodström om att talmannens och gruppledarnas beslut, som ska bekräftas av riksdagen nästa vecka, försvårar för unga människor med barn att bli riksdagsledamöter.

Något förenklat anser Bodström att deras beslut innebär att man inte kan vara både pappa och politiker.

Det är rent nonsens. Så sent som i förra veckan beviljade ledamöterna i Sveriges riksdag Julia Kronlid (SD) ledigt, till och med mars nästa år. Hon har blivit mamma.

Bodström däremot har begärt föräldraledigt till i första hand den 3 december för att ta hand om sin sjuårige son som går i skolan i USA. Enligt försäkringskassans regler får man under sådana förhållanden bara föräldraledigt till 20 procent.

Bodström kan alltså vara tjänstledig från riksdagsuppdraget på deltid. Men det är lite svårt när man befinner sig i USA, ska hålla föredrag och skriva ny bok. Det är praktiskt ogörligt.

Alltså måste han välja. USA och familjen. Eller riksdagen.

Talmännen och gruppledarna fattade rätt beslut när de sa nej till Bodströms ledighet. För det första har han haft mycket gott om tid att vara föräldraledig på heltid, om det verkligen är det han vill vara.

För det andra är riksdagsledamot nästan det finaste man kan vara. De söker, och har fått, sina medmänniskors förtroende att beskatta dem och stifta lagar. Det är stort.

Kandiderar man till det uppdraget måste man vara inställd på att fullgöra sina plikter. Särskilt om man som Thomas Bodström för mindre än fyra veckor sedan personvaldes med 16 807 kryss.

Följ ämnen i artikeln